Bartók Béla és Pásztory Ditta

Átadták a Bartók—Pásztory-díjakat

Bartók Béla születésének 134. évfordulóján átadták a magyar zenei szakma legrangosabb elismerésének számító kitüntetéseket. A neves magyar zeneszerzőről, népzenekutatóról és második feleségéről, Pásztory Dittáról elnevezett díjakat idén Selmeczi György zeneszerzőnek, valamint a Nemzeti Énekkarnak és vezetőjének, Antal Mátyás karigazgatónak, karmesternek ítélték oda.
A Zeneakadémián megtartott ünnepélyes díjátadón köszöntő beszédet mondott dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár. „A hazai zenei élet és a közönségnevelés terén sokat tett művészeink és zenei együtteseink Bartók Béla örökségéhez méltóan a hazai értékközvetítés mellett az egyetemes kultúra világában történő helytállás tekintetében is kiemelten teljesítenek. Ez az üzenet, ez a gondolatiság tesz bennünket európaivá és magyarrá" – hangsúlyozta beszédében az államtitkár. Hozzátette még, hogy az idei kitüntetett művészek az elmúlt harminc év díjazottjainak illusztris közösségéhez csatlakoznak, amelynek olyan nagyságok a tagjai, mint Solti György, Cziffra György és Marton Éva.   

Az átadási ünnepségen a díjakat dr. Vigh Andrea, a Bartók Béla – Pásztory Ditta Díj kuratóriumának elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem rektora rektora adta át a kitüntetetteknek. „Azt hiszem, hogy az a hosszú út, amit egy viszonylag rövid életű együttes életében megtettünk, rendkívüli és ez a kitüntetés valóban igazolja ezt az utat." – fejtette ki a díjátadón elhangzott beszédében Antal Mátyás karigazgató, a Nemzeti Énekkar vezetője. 
„Valóban megtisztel ez a cím, mert az a dolgunk, hogy Bartók nyelvén beszéljünk az ő képessége és elhivatottsága szerint. Nem tudunk és nem is szabad szabadulni annak az örökségnek a súlyától, amely Bartóktól ránk maradt" – mondta beszédében Selmeczi György. 
Az eseményen részt vett a tavaly Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Dubrovay László, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja is.  

Az ünnepélyes díjátadót megelőzően koszorút helyezett el Bartók Béla síremlékénél a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla – Pásztory Ditta Díj Kuratóriuma.  A március 25-i eseményen emlékbeszédet tartott Vikárius László, a Magyar Tudományos Akadémia Bartók Archívumának vezetője. „Példázatos életútja egy olyan emberé, aki mélyen, reflektáltan élte át kora problematikáját, emberi és művészei válságait, emberi és művészi lehetőségeit. Tudta, miről kell hallgatnia, s miről nem szabad hallgatni. Tudta – számos tiltakozása bizonyítja –, mikor kell megszólalnia, szót emelnie, és azt is tudta, mikor kell cselekednie" – emelte ki beszédében a zenetudós. A Farkasréti Temetőben tartott megemlékezésen a Bartók Béla Konzervatórium kórusa énekelt.

A díj Pásztory Ditta zongoraművész végrendelete alapján 1984-ben hozták létre, forrása a befolyó jogdíjak egy része. A Bartók–Pásztory-díjat azoknak az alkotó- és előadóművészeknek adományozza a zeneszerző születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma – Pásztory Ditta akaratának megfelelően –, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez és Bartók Béla szellemiségének megőrzéséhez.
26 March 2015  |  dubrovay lászló bartók-pásztory-díj