Melocco Miklós köszönti Kányádi Sándort

Kányádi Sándort köszöntötték 85. születésnapja alkalmából

Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja május 10-én töltötte be 85. életévét. Születésnapja alkalmából zenés irodalmi esttel köszöntötték barátai, pályatársai és tisztelői 2014. május 13-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Kányádi Sándort a jeles ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte, amelyben kiemelte, hogy „Olyan költőt ünnepel nemzetünk, akit osztatlan elismeréssel fogad a közönség és a pályatársak. A gondolati és formai gazdagság, a hagyományokhoz való hűség, az újítás merészsége, a világ minden rezdülésére irányuló figyelem és az egyetemes humánum összhangja a titka ennek a szeretetnek."
Áder János köszöntőjét Gróh Gáspár a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága igazgatója olvasta fel. (A köztársasági elnök levele innen letölthető.)
Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, az MMA tagja kiemelte: „Minden művészetek közül a magyar költészetet tartom a legszebbnek, a legfontosabbnak". A szobrászművész elmondta, hogy hiába tud fejből egy verset, elmondani képtelen, mert meghatódik a szavak, a gondolatok szépségétől. Úgy folytatta, hogy ők Kányádi Sándorral barátok és sok időt töltenek együtt, verseit olvasva mégis gyakran megdöbben, hogy ismeri annak ma élő szerzőjét.

Kányádi Sándort hite és vallomása szerint az a cél vezeti egész életében, hogy a Kárpát-medencében és mindenhol, ahol magyarok éltek és élnek, a magyar költészetet közelebb vigye kicsikhez és nagyokhoz egyaránt – hangsúlyozta E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a PIM főigazgatója.
„Napi szinten érezzük a mával foglalkozó, nagyon is modern gondolkodását, törődő szeretetét, a veszélyeztetett emberi értékekért szóló szelíd bátorságát, egyetemes igénnyel mérhető költészete mellett is fontos, gyakorlatias jelhagyó tevékenységét" – emelte ki E. Csorba Csilla, aki a Digitális Irodalmi Akadémia nevében is köszöntötte a költőt.
Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke arról szólt, hogy Kányádi Sándor „olyan nyelvet beszél, amit mindenki ért, még a legbonyolultabb drámai, pszichológiai, filozófiai problémát is a saját példáján illusztrálva, olyan szavakkal mondja el, amelyek rögtön hatnak, és ez a verseiben is meghatározó". Az ünnepelt „két lábon járó eleven példája annak, amikor a szó és a tett, a költészet és az élet egy és oszthatatlan" – tette hozzá Szentmártoni János.
Az est során Kányádi Sándorral Pécsi Györgyi kritikus, szerkesztő beszélgetett. A kérdésekre adott sok derűvel átszőtt válaszai során Kányádi Sándor elmondta: az az igazi költő, akinek halála után évszázadokkal is mondják a verseit, ilyen például Petőfi Sándor. Hozzátette, hogy az ő Magyarországa addig terjed, ameddig a magyar nyelv, és ezt az általa nagyon szeretett országot addig szolgálja, ameddig csak tudja. A versírás időszerűségével kapcsolatban úgy fogalmazatott, hogy „akkor kell verset írni, amikor annak ideje van". Emellett felidézte a költészet világnapja alkalmából Rómában tett látogatását is, melynek során tizenkét európai költőtársával olvasta fel verseit magyarul, kivetített olasz feliratozással a Római Magyar Akadémián (RMA). Ebből az alkalomból a költő a Szent Péter téren tartott szerdai audiencián is részt vett és személyesen nyújtotta át a Dél keresztje alatt című versének spanyol fordítását Ferenc pápának.
Az ünnepségen részt vett Kucsera Tamás Gergely az MMA főtitkára, Ács Margit, az MMA elnökségi tagja, Mezey Katalin, az Irodalmi Tagozat vezetője és Kiss Anna költő.
Kányádi Sándor verseit Havas Judit előadóművész és Őze Áron színművész közreműködésével hallhatta a közönség, a megzenésített költeményekből a Kaláka együttes adott ízelítőt.
14 May 2014  |  kányádi sándor