Szalay Lajos: Szent György (litográfia, papír 60 × 43 cm)

2013. március 01. – március 31.

 

Koller Galéria
1014 Budapest (Budai Vár), Táncsics Mihály utca 5.

Nyitva: minden nap 10:00 – 18:00

http://www.kollergallery.com

Szalay Lajos: A modell (szitanyomat, papír)

Szalay Lajos grafikái a Koller Galériában

A Koller Galéria 2013-ban ünnepli 60. évfordulóját. Ezért grafikai kiállítás-sorozata keretében minden hónapban egy-egy grafikusművész munkáit mutatja be.

Márciusban a Galéria Szalay Lajos (1909–1995) világhírű grafikusra emlékezve válogat rajzaiból, szitanyomataiból.

Szalay Lajos – aki a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja – a 20. századi magyar rajzművészet megújítója. Művészetét világszerte elismerték, Pablo Picasso szerint: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz." Szalay számára a művészet és az irodalom oly közel álltak egymáshoz, hogy szinte egy voltak. A főiskolán Benkhard Ágost volt a mestere. Rajzai a hétköznapi életből, a Bibliából és a mitológiából merítik témájukat. Szalay az önálló rajzkönyvet is meghonosította a magyar művészeti könyvkiadásban. Párizsban, New Yorkban, valamit Buenos Airesben is élt, alkotott és tanított.
Magyar és világirodalmi alkotások, versek, regények és drámák számára készített illusztrációkat. Emellett készített könyvborítókat, színes könyvtáblákat. Hazajövetelekor 450 rajzát magyarországi múzeumoknak ajándékozta. Munkásságát bemutató állandó kiállítását a Miskolci Galéria üzemelteti (Miskolc, Petro-ház, Hunyadi u. 12.).

21 March 2013  |  kiállítás szalay lajos koller galéria