MTI fotó: Cseke Csilla

Szeretnék értékes „örökséget" hagyni…

Beszélgetés Sapszon Ferenccel, a nemzet művészével

„Emberközpontú, értékátadó nevelőiskola, ahol komplex személyiségfejlesztés is folyik, a zene erejével" – vallja Sapszon Ferenc az általa alapított Kórusiskoláról. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnaggyal, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjával, a nemzet művészével zenei nevelésről és egy készülő művészetpedagógiai kiadványról is beszélgettünk. (Kurucz Éva interjúja)
15 December 2021

Balázs János a Music International Grand Prix győztese

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja lett a Music International Grand Prix győztese New Yorkban és elnyerte a közönségdíjat is, ezzel a verseny történetében az első magyar győztes lett. A zongorista 2022. május 21-én este vehette át az elismeréseket New Yorkban a Kaufmann Centerben rendezett gálán.

23 May 2022

Klukon Edit és Ránki Fülöp zongoraestje

A római Collegium Hungaricum, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően, különleges anyák napi ajándékkal lephette meg a római nagyközönséget. Ránki Fülöp, az MMA ösztöndíjasa és édesanyja, Klukon Edit négykezes zongoraestet adott az Intézet székházában, a 17. században épült Falconieri-palotában 2022. május 2-án. A kamarazene, ahogyan azt minden zenész megéli és játékával érzékelteti, az együttműködésnek és a közös teremtésnek egyedi formája. Ritka, ha ezt a műfajt épp egy szülő-gyermek páros képviseli, s egyedülálló, ha anya-fiú kapcsolatról vallhat az est. Klukon Edit és Ránki Fülöp még soha nem lépett fel közös négykezes koncerten, ez volt az első alkalom, amikor a hallgatóság ebben az „ajándékban" részesült. A koncert műsora részben az anyák napjához, részben a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódott.

05 May 2022

Kodály öröksége

2022. április 4-én az MMA Zeneművészeti Tagozata szervezésében tartott hangversenyt a Pesti Vigadó dísztermében Kodály öröksége címmel a Bartók–Pásztory- és Magyar Örökség díjas Kodály Kórus Debrecenből. A kórust Kocsis-Holper Zoltán, Artisjus és KÓTA-díjas karnagy vezényelte. A koncert egyben tisztelgés volt a kórusműveket komponáló kortárs zeneszerzők és főhajtás az idén 140 éve született Kodály Zoltán előtt, aki megteremtette a magyar kóruszenét és hangsúlyozta a szövegértés és prozódia fontosságát a komponálásban. A program érdekessége volt, hogy egy ősbemutatót is hallhatott a közönség.

05 April 2022

Francia állami kitüntetést kapott Vashegyi György

2022. február 9-én Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke átvette a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát. Az érdemrend azon személyek elismeréséül szolgál, akiknek munkássága kiemelkedő a művészetek, illetve az irodalom területén, és akik jelentősen hozzájárultak a művészetek és az irodalom terjesztéséhez, népszerűsítéséhez Franciaországban és a világban. A francia kulturális miniszter Vashegyi Györgyöt a feledésbe merült 18–19. századi francia zeneirodalom (elsősorban operák) újrafelfedezéséért folytatott munkája elismeréseképpen részesítette az elismerésben.

09 February 2022

Magyar az év legjobb operalemeze

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György karmester, az MMA elnöke vezetésével készült Montéclair: Jephté című lemezét választotta a 2021-es év operafelvételének a Limelight Magazine. Rameau: Dardanus című művéből készült felvételük pedig versenyben van az International Classical Music Awards barokk énekes felvételek kategóriájában. „Michel Pignolet de Montéclair Jephté című műve egy fantasztikus újrafelfedezés" – írja a Glossa kiadó gondozásában megjelent lemez méltatásában az ausztrál klasszikus zenei és művészeti magazin.

01 December 2021
Last