A színházi világban az ötlet ér a legtöbbet

Interjú Nagy Viktorral, a Pesti Magyar Színház igazgatójával

"Február óta sok dolog történt, annak ellenére, hogy csak néhány hónap van a hátunk mögött nagy sikereket értünk el. Most a kemény munka korszaka jön, de Budapest legerősebb csapatát sikerült összehoznom…" – mondja Nagy Viktor, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, aki év elején vette át a Magyar Színház igazgatói székét. Az új feladatról, az elmúlt hónapok tapasztalatairól és a 2024/25-ös évad terveiről a Pesti Magyar Színház honlapján jelent meg beszélgetés, az alábbiakban ezt közöljük.
02 July 2024

Idén is nagy siker volt a Magyar Táncfesztivál

Számos premiert és egyedi előadást láthatott a közönség az elmúlt öt napban Győrben 

A Győri Balett most is nagy lelkesedéssel készült a fesztiválra, egy esztendő híján két évtizede szolgálják lenyűgöző sorozatukkal a szakmát és a közönséget. „Ez már a 19. ünnepünk és gondolkoztunk azon, hogy mi az a narratíva, ami összeköti ezeket a rendezvényeket, az pedig nem más, mint hogy mindig valamilyen formában megújuljunk. Természetesen minden évben van tematikánk, idén a török évad jegyében hirdettük meg a több napos eseményünket" – mesélte büszkén Velekei László. A Győri Balett direktora úgy fogalmazott: fontos visszajelzés számukra az, hogy sorban állnak a hazai társulatok azért, hogy felléphessenek a győri táncfesztiválon.

25 June 2024

Egy életmű dokumentumai a Tolnay Klári Emlékházban

Béres Ilona jelenlétében nyílt meg hétfőn a róla szóló életmű-kiállítás Mohorán

A tárlat  fotók, jelmezek és személyes tárgyak segítségével mutatja be Béres Ilona, az MMA rendes tagja több mint hat évtizedes pályafutását.

19 June 2024

Kiosztották az idei Magyar Mozgókép Díjakat

Piros Ildikó és Selmeczi György életműdíjat kapott
 
A rendezvényt záró díjátadó ünnepségen június 14-én többek között Piros Ildikó színésznő, az MMA rendes tagja és Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, az MMA rendes tagja vehette át a fesztivál életműdíját a Balatonfüredi Kongresszusi Központban. Idén öt fős szakmai zsűri értékelte a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Ternovszky Béla filmrendező, az MMA rendes tagja volt. A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lett.

17 June 2024

Rangjára emelni a művészetet

Átadták a Magyar Művészetért Díjat és társdíjait

Június 13-án a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban adták át a Magyar Művészetért Díjat és további elismeréseket. A díjat mások mellett Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke vehette át a magyar színjátszásban nyújtott kiemelkedő szerepéért. A gálán Ex Libris Díjat kapott Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja és együttese, a Hungaricus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Richly Gábor, az MMA főtitkára is.

14 June 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

12 June 2024
Last