Harmadszor adják át a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőrdíjakat

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen idén harmadik alkalommal rendezi meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. Február 7-én, pénteken este 18 órakor a Pesti Vigadó dísztermében tartják a díjátadó eseményt, amelynek fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia. Az életműdíjat idén Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András, a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Hajdú Miklós fővilágosító kapja. Ez évben először Kameraman díjat is kiadnak, ezt Bille Lászlónak ítélték, a szintén most debütáló Fénymegadó díjat pedig Kovács László veheti majd át. A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett négy kategóriában – játék-, tévé-, dokumentum- és kisjátékfilm – osztanak ki elismeréseket. Február 6-án az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO tizenegy tagú vezetőségének részvételével nemzetközi szakmai program is kapcsolódik a rendezvényhez.
15 January 2020

Magyar Filmhét

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa 2014. október 13. és 19. között, a Cinema City MOM Park (1123 Budapest, Alkotás utca 53.) mozijában megrendezi a Magyar Filmhetet. A Dunatáj Alapítvány idén 14 alkotással szerepel a rendezvényen.

13 October 2014

Móser Zoltán félbehagyott vallomásai Lengyelországról

Félbehagyott vallomás – Lengyelország esőben, fényben címmel jelent meg Móser Zoltán fotóművész új kétnyelvű albuma, amelyet október 8-án mutattak be a Lengyel Intézetben. A szerző a könyvbemutató után válaszolt kérdéseinkre.

09 October 2014

Sára 80: könyv- és filmbemutató

A miskolci Jameson CineFest nemzetközi filmfesztiválon 2014. szeptember 19-én nagy sikerrel mutatták be a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült Sára 80 című portréfilmet. (A film rendezője Mohi Sándor, beszélgetőtárs Veiszer Alinda, dramaturg Szalay Péter, producer Kovács László, az MMA megbízásából gyártotta a Konkam Stúdió.)

23 September 2014

53 filmtörténeti klasszikus a Vajdaságban

16 település,18 hírneves vendég

Szeptember 22. és 26. között Szabadkától Székelykevéig 16 település látja vendégül a Magyar Művészeti Akadémia Sára Sándor kezdeményezésére összeállított filmtörténeti válogatását. A filmvetítéseket több alkalommal beszélgetések követik.

15 September 2014

Zsigmond Vilmos kapja idén a CineFest életműdíját

Zsigmond Vilmos, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, A szárnyas fejvadász, a Sugarlandi hajtóvadászat és a Harmadik típusú találkozások világhírű operatőre kapja a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. Az elismerést szombaton, díjátadó ünnepség keretében nyújtják át az alkotónak.

15 September 2014
First Last