Fehérlófia (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum)

Megújult a Fehérlófia

Elkészült Jankovics Marcell kultfilmjének, a minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választott Fehérlófiának a felújított változata, melyet július végén már be is mutattak a montreáli Fantasia filmfesztiválon. A magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják szeptember első hetében. Jankovics második egészestés filmje 1981-ben készült, az alkotás akkor elsősorban nemzetközi elismerést hozott. A rendező saját mesét, történetet keresett; olyat, amely az örök körforgáson, a ciklikusságon alapszik, mindezt különleges színvilágra építő dramaturgiával valósította meg.
08 August 2019

A százéves magyar animáció Japánban

Interjú Orosz Istvánnal


Az augusztus végi 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége Magyarország és az idén százéves magyar animáció volt. A hazai delegációval utazott Japánba Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja is.

29 August 2014

Táj-Élmény

Fotográfiai biennále és konferencia Esztergomban

Augusztus 29-én rendezik a Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott 19. Esztergomi Fotográfiai Biennálét és Konferenciát. Az egész napos szimpózium utolsó programjaként 17 órakor a Vármúzeum Rondella Galériájában nyitják meg a Táj-Élmény című pályázat anyagából összeállított kiállítást.

28 August 2014

Hirosima – A 100 éves magyar animációt ünnepelték

Bucsi Réka Symphony no. 42. című filmje kapta a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima díját. A hétfőn zárult, ötnapos seregszemle díszvendége idén Magyarország volt: 3 verseny-filmmel és több mint 250 alkotással – összesen mintegy 1600 percnyi műsoridővel – képviseltette magát. 

26 August 2014

Huszonegy kortárs magyar fotográfus kiállítása Temesváron

Analóg – 21 magyar fotográfus a 20. századból címmel kiállítás nyílt a temesvári Szépművészeti Múzeumban, az egykori Vármegyeházán július 24-én az Analóg fotográfiai gyűjteményből. A kiállításon, amelyet Victor Neumann igazgató nyitott meg, többnyire fekete-fehér, kizárólag analóg módszerrel készült fotók láthatók, köztük a Magyar Művészeti Akadémia három tagjának, Benkő Imrének, Haris Lászlónak és Török Lászlónak a képei. 

29 July 2014

Gyepsori emberek tegnap és ma

Molnár Edit fotókiállítása

Gyepsori emberek tegnap és ma címmel Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész kiállítása nyílt július 10-én, csütörtökön 18.00-kor a Vigadó Galériában.

27 June 2014
First Last