Harmadszor adják át a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőrdíjakat

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen idén harmadik alkalommal rendezi meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. Február 7-én, pénteken este 18 órakor a Pesti Vigadó dísztermében tartják a díjátadó eseményt, amelynek fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia. Az életműdíjat idén Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András, a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Hajdú Miklós fővilágosító kapja. Ez évben először Kameraman díjat is kiadnak, ezt Bille Lászlónak ítélték, a szintén most debütáló Fénymegadó díjat pedig Kovács László veheti majd át. A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett négy kategóriában – játék-, tévé-, dokumentum- és kisjátékfilm – osztanak ki elismeréseket. Február 6-án az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO tizenegy tagú vezetőségének részvételével nemzetközi szakmai program is kapcsolódik a rendezvényhez.
15 January 2020

Nagydíjat nyert A kultúra napszámosa című film Lakiteleken

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület XIV. alkalommal hirdette meg a Közösségi Filmszemléjét, idén Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró tiszteletére. A zsűri nagydíját és a Duna TV különdíját Zajti Gábor A kultúra napszámosa című dokumentumfilmje kapta, amelyben pályatársak, barátok és egykori munkatársak emlékeznek vissza Kováts Flóriánra a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti főtitkárára. 

24 November 2014

Gaál István, Sára Sándor könyvbemutató

Gaál István és Sára Sándor filmrendezők 80. születésnapja alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelent Sodrásban, illetve Pro Patria című tanulmánykötetek bemutatója 2014. november 26-án 16 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

24 November 2014

Faluvége egy világváros közepén – interjú Pilló Ákos fotóssal

„Pilló Ákos képei nemcsak gyönyörködtetnek, hanem mások szeretetére és megértésére teszik képessé a nézőt. És erre igazán nagy szükség van nemcsak Nagydobronyban, hanem Magyarországon, sőt az egész világon is. Ezért érdemes megnézni ezt a kiállítást." (részlet Haris László fotóművész megnyitóbeszédéből) 

14 November 2014

„Ez is ember műve" – Kiállítás Fábri Zoltán festményeiből

Fábri Zoltán háromszoros Kossuth-díjas, kétszer Oscar-díjra jelölt filmrendező festményeiből nyílik kiállítás a budai várban, a Magyarság Házában. A kiállításon, a festményeken túl filmrészleteket is bemutatnak. A kiállítás 2014. november 21. és december 4. között tekinthető meg, a belépés ingyenes.

12 November 2014

Kompozíciók a filmvásznon

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti, valamint a Zeneművészeti Tagozata szervezésében Szöllősy Éva művészettörténész és Szőllősy András zeneszerző tiszteletére rendezték meg a „Zümmög a fény" című estet november 8-án a Vigadóban.

10 November 2014
First Last