Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

DVD-n a digitálisan felújított film: Szőts István: Ének a búzamezőkről (1947)

Bemutató és díszvetítés az Urániában

Bemutatták Szőts István Ének a búzamezőkről című (1947) filmjének digitálisan restaurált változatát a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A költséges felújítás 4 hónapig tartott és mintegy 120 ezer képkocka digitális „megtisztítását" jelentette. Az évtizedek során ikonikussá vált, a Magyar Művészeti Akadémiának köszönhetően restaurált film szerdától DVD-n is elérhető.

30 September 2015

A Gyönyörök kertje a Dzsámiba költözött

Az Esztergomban élő fotográfus, az idén 70 éves Balla András alkotásaiból nyílt kiállítás 2015. szeptember 20-án az esztergomi Dzsámi Múzeumban. Balla András 2015-re egy nagyszabású kiállítás-sorozatot tervezett Vesperascit címmel. Ennek a sorozatnak az ötödik állomása e fotókiállítás, melynek témája a KERT.

29 September 2015

Magyar animáció a Milánói Expón

Magyar animáció 100 címmel 2015. szeptember 26-án indult a Milánói Expón az a több héten át tartó programsorozat, amely megnyitásának első napján is már sok ezer látogatót vonzott a magyar pavilonba.

28 September 2015

Nemzetközi dokumentumfilmek az Urániában

A Budapest International Documentary Festival idén szeptember 23. és 27. között várja a közönséget az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A versenyprogram keretében négy különböző szekcióban vetítenek nemzetközi díjnyertes alkotásokat és magyar sikerfilmeket. A BIDF életműdíját Gyarmathy Lívia filmrendező kapja.

18 September 2015

Már javában tart a CineFest

Múlt pénteken startolt a világ filmművészetéből friss válogatást kínáló 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen idén több mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez. A szeptember 11–20. között megrendezett filmes seregszemle egyik támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

16 September 2015
First Last