Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál

Október 15-től 18-ig a Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon a filmvetítések mellett könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket a szolnoki Tisza Moziban.

15 October 2015

Zsigmond Dezső filmje Argentínában

Az Argentínában október 30-án kezdődő 30. Mar del Plata-i Nemzetközi Filmfesztiválra meghívták Zsigmond Dezső Kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című dokumentumfilmjét, amelyet nagy valószínűséggel a rendező jelenlétében vetítenek.

15 October 2015

Göcsej Filmszemle

Tizenegyedik alkalommal tartották meg október 10-én Zalaegerszegen a Göcsej Filmszemlét. Összesen 44 művel pályáztak, első alkalommal adták át a Szalay Annamária-díjat. A szemlét a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.

12 October 2015

A 61. Országos Függetlenfilm Fesztivál díjazottjai

A 61. Országos Független Film Fesztivált a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) október 1–4. között rendezte meg Budapesten, az A38 hajón. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott Legjobb dokumentumfilmmel járó 250.000 Ft-os díjat a Dr. Lala című alkotásáért Halász Glóriának ítélte oda a zsűri.

06 October 2015

Elindult a KönyvtárMozi program

Együttműködési megállapodást írt alá a KönyvtárMozi elnevezésű projektről az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kecskemétfilm Kft., a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány képviselője október 5-én a 10. Országos Könyvtári Napok budapesti sajtótájékoztatóján.
 

05 October 2015
First Last