Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

Keresztdomb

Normantas Paulius fotói


Normantas Paulius fotóművésznek, az MMA rendes tagjának fotókiállítása nyílt 2015. október 30-án szülőföldjén, Vilniusban – a Litván Nyelvi Kutatóintézetben nyitotta meg az intézet igazgatója, Jolanta Zaborskaite. A kiállítás címe „Keresztdomb 1984–88" utal arra az időszakra, amikor Normantas a KGB zaklatásaitól kísérve rendszeresen dokumentálta a litván nemzeti kegyhely mindenkori állapotát.

25 November 2015

A Janó – A 85 éves Tóth János köszöntése

Az MMA vetítéssel egybekötött beszélgetéssel köszöntötte Tóth János operatőrt, rendezőt, a Nemzet Művészét, az MMA rendes tagját a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében abból az alkalomból, hogy az alkotó idén töltötte be 85. életévét.

23 November 2015

Magyar Filmhét és MMA-kiállítás Bukarestben

2015. november 9-én nyílik a 9. Bukaresti Magyar Filmhét, ahol bemutatják a Pesti Vigadóban megrendezett, s aztán több vidéki helyszínre is eljutó Magyar animáció 100 kiállítást is, mely a hazai animáció évszázados sikereit ismerteti a bukaresti közönséggel. A kiállítást Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője nyitotta meg Kósa András Lászlóval, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatójával közösen.

09 November 2015

Jankovics Marcell: A vizuális nevelésről

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Jankovics Marcell A vizuális nevelésről című könyve, melynek fülszövegében a szerző a következőképpen ajánlja művét az olvasók figyelmébe:
"Az oktatás, a nevelés szakemberei az igazi vizuális nevelést az óvodára és az általános iskola első négy osztályára, az »elemire« korlátoznák, ötödiktől – amikor a gyermek még csak 10 éves! – a szövegértést, a fogalmi gondolkodást, az elvonatkoztatást, az általánosítást erőltetnék a Nemzeti Alaptantervben foglaltak szerint."

09 November 2015

PANNONIA ANNO – Fejezetek egy Filmstúdió történetéből

Két részben a Duna World műsorán
 
A Pannónia Filmstúdió a filmgyártás államosítása után, az 1950-es években született meg, és a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs műhelyévé nőtte ki magát. A stúdió történetét bemutató film két része október 24-én 17.20 órakor, illetve október 25-én 16.25 órakor látható a Duna World-ön.

22 October 2015
First Last