Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

Röpirat a magyar filmművészet ügyében

A Magyar Művészeti Akadémia karácsonyra megjelentette a Röpirat a magyar filmművészet ügyében című, 1945-ben megjelent Szőts István-kötet hasonmás kiadását. A 70 éve született röpiratot egy kísérőfüzettel együtt adta ki a Művészeti Akadémia, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának a filmművészet ügyében tett aktuális állásfoglalásával. A kiadványt december 21-én, hétfőn mutatták be a Pesti Vigadóban.

22 December 2015

A magyar film doyenjét köszönti a Müpa – Makk Károly 90 éves

December 22-én ünnepli kilencvenedik születésnapját egyik legnagyobb és legismertebb filmrendezőnk, számtalan film és tévéjáték alkotója, Makk Károly, a Nemzet Művésze.

17 December 2015

Képek a magyar filmgyártás virágkoráról

Bemutatták az Ez csak színjáték című könyvet

A Pesti Vigadóban mutatták be az Ez csak színjáték című könyvet, amely fotók, esszék és portrék segítségével idézi fel a magyar filmművészet nagynevű alkotóit és életművük mérföldköveit.

10 December 2015

Operatőr mesterkurzus és Aranyszem díjátadó

„Operatőr oktatás a világban" címmel tartott konferenciát a Magyar Filmakadémia 2015. november 25-én, pénteken pedig átadták a Xll. Aranyszem Fesztivál díjait. Erdélyi Mátyás az lett az Év Operatőre a Saul fiáért, Törőcsik Mari színésznőt 80. születésnapja alkalmából a Magyar Operatőrök Társasága életműdíját vette át.
A XII. ARANYSZEM Fesztivál támogatója többek közt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Magyar Filmakadémia Egyesület, valamint a Magyar Művészeti Akadémia is.

30 November 2015

Egy passió kálváriája

Zsigmond Dezső Magyarpolányon forgatta új filmjét

A magyarpolányi passióról és a körülötte folyó ellentmondásos vitáról készített dokumentumfilmet Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas rendező. Az Egy passió kálváriája című alkotást november 26-án (csütörtök) este mutatják be a budapesti Kino (volt Szindbád) moziban.

26 November 2015
First Last