Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

Pusztaiak, a pásztorok világa

Békéscsabai tárlatlátogatás

A magyar kultúra napján nyílt meg Kunkovács László a pusztai emberek, a pásztorok világát bemutató fotókiállítása Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. A Munkácsy Mihály Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia a jövőben szorosabb kapcsolatot kíván kialakítani.

17 February 2016

Fotóművészeti Nemzeti Szalon és Steve McCurry-tárlat a Műcsarnok idei programjában

KÉPEK ÉS PIXELEK – Fotóművészet és azon túl címmel rendezi meg a 120 éves épületét idén ünneplő Műcsarnok a 2016-os Nemzeti Szalont. A Műcsarnokba látogat fényképeivel együtt a kortárs fotóművészet ikonikus alakja, Steve McCurry is; Természetművészet – Kis gesztusok címmel július 22-én kiállítás nyílik 35 magyar és nemzetközi művészcsoport bemutatkozásával.

08 February 2016

Szirmok, virágok, koszorúk

2016. január 19-én 16 órakor az Írók Boltjában tartották Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című filmjének DVD-bemutatóját. A MaNDA kiemelkedő jelentőségű magyar filmes DVD-sorozatának szerkesztője, Fazekas Eszter filmtörténész a magyar történelem tragikus korszakait feldolgozó filmek egyik örökérvényű alkotásának keletkezéstörténetéről, a film készítésével és utóéletével kapcsolatos élményeiről-emlékeiről beszélgetett a film rendezőjével, Lugossy Lászlóval, főszereplőjével, Cserhalmi Györggyel és operatőrével, Ragályi Elemérrel.

22 January 2016

Magyar Média Mecenatúra program

2016-ban 3,15 milliárd forintból gazdálkodhat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra programja. A pénzügyi keretből többek között nyolc ismeretterjesztő film készülhet el, emellett kisjátékfilmekre kétszer annyi pénz jut, mint a tavalyi évben.

05 January 2016

Elhunyt Zsigmond Vilmos

Január 1-jén, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos, a kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

04 January 2016
First Last