Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

Savaria Filmszemle harmadszor

2016. április 13–15. között harmadszor tartották meg Szombathelyen a város filmes mustráját, melyet a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia is támogatott. A III. Savaria Filmszemle díjait ünnepélyes gálaműsor keretében adták át április 14-én. A zsűri munkájában részt vett András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja is.

18 April 2016

Zanussi világa

Krzysztof Zanussi a lengyel és az európai filmművészet világszerte ismert és elismert személyisége. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jelent meg a Kossuth Kiadónál Pörös Géza szerkesztő, filmkritikus a Krzysztof Zanussi világa címet viselő, Zanussi rendezői, filmművészeti, valamint oktatói tevékenységét elemző monográfiája, melyet 2016. április 22-én mutatnak be a Lengyel Filmtavasz keretében. A Lengyel Intézetben a könyvbemutatóra Budapestre érkező rendező nyitja meg Krzysztof Kieślowski łodzi fotóinak kiállítását.

15 April 2016

Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2015-ben indította el rendszeres filmklubját a Pesti Vigadóban. Márciusig – a "Mozi a Vigadóban" sorozat első blokkjában a magyar filmgyártás kevésbé ismert területeivel ismerkedhettek meg a nézők; Buglya Sándor vezetésével többek között a kísérleti film klasszikus korszakába, a filmoktatás múltjába és jelen helyzetébe, az amatőrfilmes-mozgalomba, a határon túli magyar filmezés sajátosságaiba, a természetfilmezésbe, vagy éppen a filmavantgárd kulisszatitkaiba lehetett betekinteni. A most induló második etapban a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusairól készült művészportrék kerülnek a filmvászonra.

12 April 2016

Áprilistól Közösségi mozi és médiaműhely 19 megyében

Az első magyar mozifilm elkészülésének 115. évfordulója, valamint az első magyar mozgókép megszületésének 120. évfordulója alkalmából áprilistól Közösségi mozi és médiaműhely címmel országszerte 19 településen indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). A program támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

05 April 2016

Sára Sándor Gulag-filmjei

A VERITAS Történetkutató Intézet a MaNDA és az MTVA közreműködésével a „GULÁG-GUPVI Emlékév" keretében oktatási, felnőttoktatási céllal jelenteti meg Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjait. A XX. századi történelem poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét tárják fel, megelevenednek a szovjet börtönök és a szibériai munkatáborok szenvedéssel teli emlékei.

04 April 2016
First Last