Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 March 2020

Animációsfilm-fesztivál Kínában

Április 27-e és május 2-a között rendezték meg Hangcsouban Kína legnagyobb nemzetközi rajz- és animációsfilm-fesztiválját, melyen Mikulás Ferenc, az MMA köztestületi tagja, közgyűlési képviselő, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója mutatta be a tavaly 100. születésnapját ünneplő világhírű magyar animációt.

27 May 2016

Vifi – Vidéki filmnapok

Komlóska, 2016. május 202122.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata, a Zemplén Televízió és Komlóska Község Önkormányzatának filmszemléje a Zemplénben. A rendezvény egyik szervezője Dárday István filmrendező, az MMA rendes tagja.

20 May 2016

A Szerelem visszatér Cannes-ba

Makk Károly Szerelem című alkotása meghívást kapott a 69. cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programjába. Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a MaNDA közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készül. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban lesz látható először.

26 April 2016

Képek és pixelek | Fotóművészet – és azon túl | Nemzeti Szalon 2016

Műcsarnok, 2016. április 23. – június 26.

Az elmúlt bő egy évtizedben szinte minden megváltozott a fotográfia körül, és sok minden magában a fotográfiában is. A képek készítésének és prezentálásának gyökeresen új természete – egyszerűbben szólva a digitális váltás – nem pusztán technikai változásnak bizonyult, a mostani fordulat talán a médium egészét értelmezi újra. A 2016-os Nemzeti Szalon a magyar fotóművészet legutóbbi tíz-tizenöt évét és jelenét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban. Kurátorok: Szarka Klára fotótörténész és Bán András műkritikus.

20 April 2016

Elindultak a Közösségi mozi és médiaműhely programok

A több helyszínen elindult program a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésével korábban létrejött Könyvtármozi, illetve a Magyar Teátrumi Társasággal és az MMA szakmai támogatásával közösen létrehozott Pajtaszínház mintaprogram jegyében segíti a vidéki kulturális közösségek bekapcsolódását a művészeti életbe.

19 April 2016
First Last