Az animáció ünnepe Kecskeméten

Június 19-én veszi kezdetét a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelynek 11. alkalommal lesz a társa az Európai Animációs Játékfilm és TV-film fesztivál. Öt napon keresztül több mint 300 film látható nyolc helyszínen, emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és egyéb szakmai program várja az érdeklődőket. A kétévente megrendezendő KAFF a legmagyarabb fesztiválként tekint önmagára, hiszen a világban elszórtan élő, kiváló magyar animátorok itt mutathatják be legújabb filmjüket. Az idei szemle unikuma lesz, hogy a negyven évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert Rófusz Ferenc is ringbe száll, némelyek szerint igen provokatív, megosztó filmjével, Az Utolsó vacsorával. A fesztivál kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia is.
17 June 2019

Egy passió kálváriája

Zsigmond Dezső Magyarpolányon forgatta új filmjét

A magyarpolányi passióról és a körülötte folyó ellentmondásos vitáról készített dokumentumfilmet Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas rendező. Az Egy passió kálváriája című alkotást november 26-án (csütörtök) este mutatják be a budapesti Kino (volt Szindbád) moziban.

26 November 2015

Keresztdomb

Normantas Paulius fotói


Normantas Paulius fotóművésznek, az MMA rendes tagjának fotókiállítása nyílt 2015. október 30-án szülőföldjén, Vilniusban – a Litván Nyelvi Kutatóintézetben nyitotta meg az intézet igazgatója, Jolanta Zaborskaite. A kiállítás címe „Keresztdomb 1984–88" utal arra az időszakra, amikor Normantas a KGB zaklatásaitól kísérve rendszeresen dokumentálta a litván nemzeti kegyhely mindenkori állapotát.

25 November 2015

A Janó – A 85 éves Tóth János köszöntése

Az MMA vetítéssel egybekötött beszélgetéssel köszöntötte Tóth János operatőrt, rendezőt, a Nemzet Művészét, az MMA rendes tagját a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében abból az alkalomból, hogy az alkotó idén töltötte be 85. életévét.

23 November 2015

Magyar Filmhét és MMA-kiállítás Bukarestben

2015. november 9-én nyílik a 9. Bukaresti Magyar Filmhét, ahol bemutatják a Pesti Vigadóban megrendezett, s aztán több vidéki helyszínre is eljutó Magyar animáció 100 kiállítást is, mely a hazai animáció évszázados sikereit ismerteti a bukaresti közönséggel. A kiállítást Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának vezetője nyitotta meg Kósa András Lászlóval, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatójával közösen.

09 November 2015

Jankovics Marcell: A vizuális nevelésről

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Jankovics Marcell A vizuális nevelésről című könyve, melynek fülszövegében a szerző a következőképpen ajánlja művét az olvasók figyelmébe:
"Az oktatás, a nevelés szakemberei az igazi vizuális nevelést az óvodára és az általános iskola első négy osztályára, az »elemire« korlátoznák, ötödiktől – amikor a gyermek még csak 10 éves! – a szövegértést, a fogalmi gondolkodást, az elvonatkoztatást, az általánosítást erőltetnék a Nemzeti Alaptantervben foglaltak szerint."

09 November 2015
First Last