B. Müller Magda fényképei

Sára Sándortól búcsúzunk

Gyászmise keretében vehetnek búcsút tisztelői Sára Sándortól péntek délután. Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának búcsúztatóját 2019. október 11-én 15 órakor tartják a budapesti Szent István-bazilikában. A katolikus egyház szertartása szerinti gyászmisét Snell György püspök mutatja be. Sára Sándor, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója életének 86. évében, szeptember 22-én, vasárnap hunyt el. Sára Sándor a Balázs Béla Stúdió első nemzedékének tagjaként olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár. » gyászjelentés
10 October 2019

A nemzeti filmörökség 56-os tematikájú filmjeit újíttatta fel az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia 2013-tól támogatja a Nemzeti Filmörökség megmentését, a „Nemzeti Filmörökség átmentése" című projekt keretében. Szőts István, az MMA posztumusz tagja két iskolateremtő alkotásának, az Emberek a havason (1941) és az Ének a búzamezőkről (1947) teljes körű digitális restaurálása után, 2016-ban további öt 1956-os tematikájú játékfilm restaurálása és a teljes 1956-os filmhíradó digitalizálása, DVD-n való megjelentetése valósulhatott meg a Magyar Művészeti Akadémia 62,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásából.

08 September 2016

Zsigmond Vilmos-emléktáblát avattak Szegeden

A szegedi Alsóvárosban szülőházánál avatták fel június 16-án a januárban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának emléktábláját.

17 June 2016

Mindannyian egy vagyunk

20 éves a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat

A jezsuita rend idén 20 éve, hogy minden évben meghirdeti tematikus filmes pályázatát amatőr alkotóknak és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak. Idén az Irgalmasság évéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg a szervezők, erre várják a nevezők filmjeit és fotóit, ugyanis a filmszemléhez fotópályázat is társul.

15 June 2016

Töredékek – templomok Koreában

Paulius Normantas fotói

Normantas Paulius a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fényképezőgépével a világot járja: hol Robert Capa, hol Körősi Csoma Sándor nyomába ered, hol a finnugor népekhez látogat el, hogy megörökítse a valóságot. Júniusban a litván-magyar fotóművész koreai templomokról készített fotói láthatók a Koreai Kulturális Központban, Budapesten.

07 June 2016

25 éves a salföldi Pajta Galéria

Török László fotográfus, az MMA rendes tagja, 1991-ben, 25 éve telepedett le feleségével Salföldön, és rögtön megnyitotta a Pajta Galériát. A galéria most nagyszabású kiállítással ünnepli születésnapját, melyen látható lesz a negyed évszázados Pajta Galéria kortárs magyar fotográfiai gyűjteményének nagy része. A Káli Akadémiai Napok keretében még számos más kiegészítő program is várja a településre látogatókat.

02 June 2016
First Last