Az animáció ünnepe Kecskeméten

Június 19-én veszi kezdetét a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF), amelynek 11. alkalommal lesz a társa az Európai Animációs Játékfilm és TV-film fesztivál. Öt napon keresztül több mint 300 film látható nyolc helyszínen, emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és egyéb szakmai program várja az érdeklődőket. A kétévente megrendezendő KAFF a legmagyarabb fesztiválként tekint önmagára, hiszen a világban elszórtan élő, kiváló magyar animátorok itt mutathatják be legújabb filmjüket. Az idei szemle unikuma lesz, hogy a negyven évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert Rófusz Ferenc is ringbe száll, némelyek szerint igen provokatív, megosztó filmjével, Az Utolsó vacsorával. A fesztivál kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia is.
17 June 2019

Sára Sándor Gulag-filmjei

A VERITAS Történetkutató Intézet a MaNDA és az MTVA közreműködésével a „GULÁG-GUPVI Emlékév" keretében oktatási, felnőttoktatási céllal jelenteti meg Sára Sándor tabukat döntögető történelmi dokumentumfilmjeinek kiemelkedő darabjait. A XX. századi történelem poklát megjárt szemtanúk megrendítő vallomásai a szovjet lágerekben raboskodó ártatlan magyarok évtizedekig tiltott történetét tárják fel, megelevenednek a szovjet börtönök és a szibériai munkatáborok szenvedéssel teli emlékei.

04 April 2016

Sirató, passió, húsvéti népszokások – Erdély leírása a XX. század végén

Az Erdély leírása a XX. század végén értékmentő sorozat Sirató, passió, húsvéti népszokások című dokumentumfilmjét 2016. március 25-én vetíti a közmédia Duna World csatornája. A film elkészülését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

25 March 2016

A szépség koldusa – Móser Zoltán kötetéről

Móser Zoltán fotóművész, etnográfus és író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 70. születésnapjára jelent meg az MMA támogatásával készült kötet, mely összegzi eddigi munkásságát és bemutatja a művész életútját is.

23 March 2016

Te Deum – Olasz Ferenc életmű-kiállítása

2016. február 27. és április 10. között látható a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, Olasz Ferenc fotográfus életmű-kiállítása a Vigadó Galériában. A kiállítás Olasz Ferenc számtalan szakrális témájú fotójából – Kárpát-medencei templomok, útszéli és temetői fejfák és kőkeresztek, pléhkrisztusok, alsópáhoki portrék – könyveiből és több mint száz televíziós-filmes munkájából válogat.

26 February 2016

Steve McCurry fotói a Műcsarnokban – meghosszabítva

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel Steve McCurry, a kortárs fotóművészet ikonikus alakja Legendás fotók című kiállítását az eredetileg meghirdetett április 3-a helyett április 17-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban.


A XX. század legtöbbet publikált felvétele, Sarbat Gula 30 évvel ezelőtti portréja is látható Budapesten: az afgán lány fotójával világhírűvé vált amerikai fotós, Steve McCurry legendás képei 2016. február 25-től nézhetők meg, s már húszezren váltottak belépőt a Műcsarnok Kamaratermébe.

25 February 2016
First Last