Göcsej Filmszemle

Tizenegyedik alkalommal tartották meg október 10-én Zalaegerszegen a Göcsej Filmszemlét. Összesen 44 művel pályáztak, első alkalommal adták át a Szalay Annamária-díjat. A szemlét a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.
A Zalaegerszegi Televízió által meghirdetett idei Göcsej Filmszemlére az alkotók 44 művel pályáztak, amiket szombaton délelőttől a filmszemle új helyszínén, az Art Moziban nézhettek meg a filmrajongók. A délutáni díjkiosztó ünnepséget Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg, s bejelentette, megalapították a Médiatanács két éve elhunyt elnöke, a zalaegerszegi Szalay Annamária emlékére alapított díjat, s idén emléktáblát is avatnak tiszteletére. A filmszemle háromtagú zsűrije, András Ferenc filmrendező, Koltay Gábor filmrendező és Szaknyéri András, a hévízi Fontana mozi vezetője magas színvonalú, profi alkotásoknak értékelték a benevezett filmeket. András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer értékelte is a szemlét, és személyes beszélgetések során tanácsaival látta el az érdeklődő alkotókat. Négy különdíjat, s három kategóriában három-három díjat ítéltek oda. A dokumentumfilmek közül első lett László Gábor: Ez volt a sorsom..., a kisjátékfilmek között Helmeczi Benjamin: Az utolsó levél, a filmetűdök közül pedig Varga Árpád Zsolt: Control (of death) című alkotása. A filmetűd kategóriában volt zalai helyezett, a harmadik helyet nyerte el Mészáros T. László: Holdraszállás című alkotása.
A Göcsej Filmszemle fődíját, a Szalay Annamária-díjat a Debrecen Városi Televíziónak ítélték oda, Kossuth papja című filmükért. A díjul szolgáló emlékplakettet Németh János keramikusművész, a Nemzet Művésze készítette.
12 October 2015  |  filmszemle