B. Müller Magda fotója

Fábri Zoltánra is emlékezik a Filmhét

Idén lenne 100 éves Fábri Zoltán

2017. február 27. és március 5. között zajlik a Magyar Filmhét; Budapesten és 10 vidéki városban vetítik a magyar filmdíjra jelölt alkotásokat. A nem versenyprogramban a Filmarchívum által restaurált, digitalizált filmeket is vetítenek, köztük Gárdos Péter ikonikus alkotását, a Szamárköhögést, és Szabó István Szerelmesfilmjét, amelyek a Magyar Művészeti Akadémia támogatásából újulhattak meg. A Filmhéten Fábri Zoltán filmrendezőről, az MMA posztumusz tiszteleti tagjáról is megemlékeznek – két filmjét, Az ötödik pecsétet és a Pál utcai fiúkat láthatja újra moziban a közönség.
Fábri Zoltán 1917. októberben született Budapesten. 1938-ban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, majd a színészet iránti érdeklődése miatt tanulmányait a Színművészetin folytatta, amit 1941-ben fejezett be. Időközben, másodéves főiskolás hallgatóként, a Vígszínház ösztöndíjas rendezőnövendékévé vált. 1941 és 1943 között a Nemzeti Színháznál dolgozott színészként, díszlettervezőként, illetve játékmesterként. Ezután három évig a Vígszínház tagja volt. 1946 után a Művész Színháznál dolgozott, majd egy évadig a Nemzeti Színház rendezője lett. 1950-ben került a Hunnia Filmgyárhoz, ahol két éven keresztül volt az intézmény művészeti igazgatója.
1952-ben karrierje fordulóponthoz érkezett, amikor lehetőséget kapott első filmjének, a Viharnak az elkészítésére. Két évvel később Életjel című filmjével megkapta a Karlovy Vary-i fesztivál Munkadíját. Nemzetközi ismertséget az 1956-ban forgatott Hannibál tanár úr és a Sarkadi Imre novellájából készült Körhinta című alkotások hozták meg. Az utóbbiért Arany Pálmára jelölték Cannes-ban. 1958-ban választották meg a Magyar Film- és Televízióművészeti Szövetség elnökévé, a tisztséget 1981-ig töltötte be, majd tiszteletbeli elnök lett.
Fábri karrierje kezdettől fogva kivételes figyelmet szentelt az irodalmi művek filmes adaptációja iránt. Olyan magyar művek filmes adaptációit vitte a vászonra, mint Kosztolányi Dezső, Sarkadi Imre, Molnár Ferenc, Örkény István, Sánta Ferenc vagy Déry Tibor. Adaptációival olyan felülmúlhatalan filmes alkotásokat készített, mint a már említett Körhinta (1956), vagy az ugyancsak Törőcsik Marival forgatott Édes Anna (1958). Meg kell említeni am aga idejében kivételes nézőpontból filmezett Húsz órát (1965), mindannyiunk iskolai olvasmányából magyar–amerikai koprodukcióban készült, lebilincselően korhű Pál utcai fiúkat (1969), valamint a Sánta-regény alapján filmre vitt mestermunkáját, Az ötödik pecsét (1975) című filmet. Fábri alkotói korszakának utolsó fejezetében érdeklődése egyre inkább a magyar történelmi múlt felé fordult. Utolsó filmjét, a Gyertek el a névnapomra címűt, 1983-ban forgatta.

A vetítésekről és a filmhét kísérő programjairól itt tájékozódhat: filmhet.hu/

03 March 2017  |  fábri zoltán