Digitálisan megújult Richly Zsolt Kodály Zoltán: Háry János című daljátékából készült egész estés rajzfilmje

A Magyar Művészeti Akadémia és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös projekt keretében digitálisan felújította a Kodály Zoltán: Háry János című daljátékából 1983-ban készült egész estés rajzfilmet, melynek díszbemutatóját 2017. december 11-én tartották a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A vetítés előtt Vaszily Miklós, az MTVA elnöke, Vashegyi György, az MMA elnöke és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az alkalomból emléklapot írt alá. A Sinkovits Imre Kamaraszínpadon a film rendezője és figuratervezője, Richly Zsolt Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész, valamint a film animációs rendezője, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke rövid beszélgetés keretében mesélt az immár 35 esztendős alkotásról.
A rajzfilmet a Kodály-évfordulóhoz kötődően a Magyar Művészeti Akadémia támogatásából újították fel.
A Kodály-emlékév keretében a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága pályázatot nyújtott be, mint nyertes pályázó 1,5 millió forint keretösszeghez jutott, ebből a forrásból és saját erőből a mű felújítási költségeit, 6,6 millió forint összegben a Magyar Művészeti Akadémia vállalta fel.
A film 1983-ban, a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Film rajz- és animációs stúdió III-as műtermében készült, az MTVA tulajdona.
A mű 35 milliméteres Color Negatív hordozón állt rendelkezésre. A két szervezet közti szerződés értelmében az MTVA vállalta, hogy felújítja a rajzfilmet manuális és ultrahangos tisztítási technikával és ragasztással előkészítve, majd digitalizálva. A retusált és színkorrekciós technikával is feljavított, 4K-s felbontású film vetítési jogait az MMA öt évre kapta meg.

Háry János (animációs film, 1983)
A Háry János 1983-ban bemutatott egész estés magyar televíziós rajzfilm, amely Kodály Zoltán daljátéka nyomán készült. A forgatókönyvet Marsall László írta, a rajzfilmet Richly Zsolt rendezte, a zenéjét Kodály Zoltán műveiből Ferencsik János szerezte, a producere Budai György volt. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Magyar Televízió forgalmazta. Magyarországon 1983. december 25-én vetítették le a televízióban.
Adatok:
Premier (HU): 1983. május 9.
Animáció
Rendező: Richly Zsolt (rendező és figuraterv)
Animátor: Jankovics Marcell (animációs rendező)
Zene: Kodály Zoltán
Operatőr: Bacsó Zoltán
Szereplők: Raksányi Gellért, Haumann Péter, Kállay Ilona, Szabó Gyula, Szabó Éva, Balázs Péter, Csurka László, Császár Angela
Ének: Mészöly Katalin, Sólyom-Nagy Sándor, Takács Klára
Közreműködik: Nagy Ferenc karigazgató; a Magyar Állami Operaház Ének és Zenekara; a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusa; Vezényel: Csányi László

A 135 évvel ezelőtt született, s 50 évvel ezelőtt elhunyt Kodály Zoltán munkássága a magyar animációs film számára is ihletadónak bizonyult. Richly Zsolt 1983-as Háry Jánosa különleges adaptáció a hazai animáció történetében: nem irodalmi műre támaszkodik, hanem Kodály Zoltán 1926-os daljátékát veszi alapul, s a többórás eredeti művet egyórás rajzfilmmé dolgozza át. A magával ragadó Háry János-rajzfilmben a groteszk humortól sem mentes kalandokat és a címszereplő mitikussá érlelődő figuráját kísérik az ornamentális stílus szemet gyönyörködtető látványelemei.
A Háry-rajzfilm az ismert mesén és a népszerű daljáték zenéjén, valamint a közkedvelt szviten alapszik, a zene pedig a Ferencsik János vezényelte legjobb magyar Háry-felvétel részleteiből áll össze. A Háry János több mint két év alatt készült el, 108 000 kockára rögzítették és 60 000 rajzból áll.

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban. Az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1966-ban. Ugyanebben az évben kezdett el dolgozni a Pannónia Filmstúdióban, s azóta számos rövidfilmet, sorozatot és egy egészestés filmet rendezett. 1988 óta tanít animációs filmkészítést a MOME-n, 2008 óta az intézmény címzetes egyetemi tanára. Munkásságát Balázs Béla-díjjal és Magyarország Érdemes Művésze, majd később Magyarország Kiváló Művésze elismeréssel ismerték el.
„Ez az első egész estés rajzjátékfilmem. Úgy érzem az egész vállalkozás jó csillagzat alatt született. A Háry-történet és daljáték régi kedvencem, maga a cselekmény pedig annyira nemzetközi, hogy külföldön is jól követhető és érdekes lehet. A téma pedig, a nagyotmondó öreg huszár meséi – valósággal »kiáltanak« az animáció lehetőségei iránt. Erre majd számos példa látható a filmben…" – mondta Richly Zsolt 1983-ban.