Kópiák
Salföld, Faluház (Kossuth Lajos u. 31.)
2016. június 3. – szeptember 15.
Török László: Akt No. 1., 1992

25 éves a salföldi Pajta Galéria

Török László fotográfus, az MMA rendes tagja, 1991-ben, 25 éve telepedett le feleségével Salföldön, és rögtön megnyitotta a Pajta Galériát. A galéria most nagyszabású kiállítással ünnepli születésnapját, melyen látható lesz a negyed évszázados Pajta Galéria kortárs magyar fotográfiai gyűjteményének nagy része. A Káli Akadémiai Napok keretében még számos más kiegészítő program is várja a településre látogatókat.
A galéria fennállásának évfordulóját nagyszabású retrospektív fotókiállítással ünnepli, amely az elmúlt fél évszázad több mint 60 megbecsült fotográfus műveiből válogat. A kiállítás rendezője Török László és Herendi Péter fotográfus. A zömmel hagyományos, analóg technikával készült fotókból álló anyag hiánypótló a kortárs fotográfiai életben: átfogó képet nyújt az elmúlt fél évszázad fotós hagyományairól. A Kópiák című jubileumi kiállítást (valamint Mészáros László kamarakiállítását) június 3-án, pénteken 15:00 órakor a Faluházban Haris László fotóművész nyitja meg a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében.
Kiállító művészek a Pajta Galéria jubileumi kiállításán:
Apáti-Tóth Sándor, Bakos Miklós, Balla András, Balla Gergely, Baranyay András, Baricz Katalin, Barta Zsolt Péter, Benkő Imre, Borbély Ferenc Gusztáv, Boros György, Bozsó András, Bölcskey Miklós, Cseri László, Csontó Lajos, Darabos György, Drégely Imre, Eperjesi Ágnes, Várnagy Tibor, Farkas Antal Jama, Fejér Ernő, Frank Aliona, Gábor Enikő, Gábos Kálmán, Galántai György, Greskovits András, Hajas Tibor, Hajdú József, Halas István, Hamarits Zsolt, Haris László, Harnóczy Örs, Hegedűs2 László, Herendi Péter, Horváth Péter, Jokesz Antal, Katkó Tamás, Kerekes Gábor, Keresztes Lajos, Koncz Csaba, Kovács Melinda, Körtvélyesi László, Lakatos Erika, Lőrincz Miklós, Mészáros László, Minyó Szert Károly, Mudrák Attila, Nagy Tamás, Nagy Zoltán, Soltész István, Somogyi Márk, Stalter György, Szamódy Zsolt, Szerencsés János, Szilágyi Lenke, Szirányi István, Tengölics László, Tímár Péter, Tóth György, Török László, Tumbász András, Újvári Gábor, Vécsy Attika, Vékás Magdolna, Vető János, Zátonyi Tibor

Török László 1991-től alakította ki a salföldi Pajta Galériát, ahol kiállításokat, art-workshopokat rendezett Keresztes Lajos fotográfussal közösen. Török László fáradhatatlanul dolgozik a művészeti élet mozgatásán a Káli medencében: tavaly összművészeti árverést, idén fotóművészeti kiállítást szervez. Tehetségével, a Pajta Galériával, az Első Alkotócsoport vezetésével, a kiállítások szervezésével a magyar fotográfiai élet fontos szereplőjévé vált az elmúlt évtizedek során. A fotózsurnalizmus eszközeinek és egyéni látásmódjának kiegyensúlyozott elegyítéséből jött létre leghíresebb sorozata, a Cigányok, egyéb sorozataiban a női test esztétizálásán keresztül születnek keze alatt finomhangolású képsorozatok.
A zömmel hagyományos, analóg technikával készült fotókból álló kiállítás hiánypótló a kortárs fotográfiai életben: átfogó képet nyújt az elmúlt fél évszázad hazai fotográfiai – fotótechnikai, stiláris és formanyelvi – hagyományairól.
A kiállítás két különlegességgel is készül. A Kultúrház kistermében Mészáros László fotográfus munkáiból nyílik kamarakiállítás. Mészáros itt kiállított munkái hidat képeznek a hagyományos és digitális technikák művészi célú és színvonalú felhasználása között. A válogatott munkák között szerepel Mészáros Apám című, analóg módszerrel készült fotográfiája, mellyel 2000-ben Sinar díjat nyert, de legfrissebb fotósorozataiból is ízelítőt nyerhetünk. A festményszerűen világított és komponált Nexus és a spontaneitásában őszinte salföldi portrésorozata néhány képén kívül a Mészárosra jellemző gigantikus (több mint 2 négyzetméteres) fotográfiák is helyet kapnak a kisteremben.
Balla András hetvenedik születésnapja alkalmából is nyílik egy kamarakiállítás a Pajta Galériában 17:00 órától, eztán Boka Gábor János vitéz színházi előadása tekinthető meg, este nyolctól pedig Dresch Mihályék zenélnek a Pajta Galériában.
A salföldi kiállítás anyagából album is készül augusztus végére a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

A kiállítások megnyitói a Káli Akadémiai Napokba illeszkednek, melyet június 3. és 5. között rendeznek meg az MMA támogatásával a Magyar Művészeti Akadémia tagozatai és Káli-medencében élő tagjai. A Káli Akadémiai Napok további programjai közt filmvetítések is lesznek Salföldön, a Faluházban és a kővágóörsi moziban.