Sosemvolt Budapest – 150 év építészeti víziói a Pesti Vigadóban

Meg nem valósult tervek és álmok a MÉM MDK gyűjteményéből

Milyen is lehetett volna a főváros, ha a történelem másképp alakul? Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban újonnan nyílt tárlat több mint 170 tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti a soha meg nem valósult város vízióját. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) e különleges kiállítással köszönti Budapestet létrejöttének 150. évfordulóját. A tárlat 2024. február 11-ig látogatható. 
16 November 2023

Hedonizmus és környezettudatosság

Új építészeti válaszokra van szükség a turizmusban

A turisztikai trendek azt mutatják, hogy mind szélesebb rétegek igényelnek a megszokottól eltérő élményeket, és ez egyre fontosabb motiváció a helyszín és az utazások tervezésekor. A turizmus változó igényeire az építészeknek is reagálni kell. Tima Zoltán, a KÖZTI tervezési igazgatója és kollégái összegezték az új kihívásokat.

21 July 2023

Harminckilenc jelentkező az építészet új otthona tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton

Jelentős érdeklődés mellett zajlik a Magyar Művészeti Akadémia által a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázat: az első, „részvételi" szakaszban 39 pályázó nyújtotta be érvényesen a jelentkezését. Számukra most kezdődik a tervpályázat következő, a tervezési munkát magába foglaló szakasza. A pályázat ettől kezdve titkos: az építészirodák, szakmai közösségek alkotásait a második, „pályázati" szakaszban már anonim módon ismeri meg és bírálja el a bírálóbizottság.

14 July 2023

Nemzetközi megmérettetésen lett világbajnok Skardelli György épülete

Az MVM Dome projekt lett a „Sportlétesítmények" kategória győztese a MAPEI referenciaépületek világversenyén. A huszadik alkalommal megrendezett Reference Grand Prix versenyre több mint kétszáz pályázat érkezett a világ minden tájáról. Idén a Skardelli György Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas építész által tervezett épület diadalmaskodott.

13 July 2023

Vadász Bence kapta a Ray Rezső Vilmos Építészeti Nívódíjat

EGY BUDAFOKI CSALÁDI HÁZ TERVEIVEL ARATOTT GYŐZELMET

Június 21-én átadták a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata által alapított Ray Rezső Vilmos Építészeti Nívódíjat, amely az elmúlt öt év során megvalósult épületek díjazására szolgál. Idén Vadász Bence, az MMA rendes tagja vehette át az elismerést. 

05 July 2023

Újjáépül a Nomád Nemzedék Háza Tokajban

Június 24-én volt egy esztendeje, hogy Szent Iván éjszakáján lángba borult Makovecz Imre építész, a Magyar Művészeti Akadémia alapító örökös elnöke, örökös tiszteleti elnök által, a '70-es évek végén létrehívott tokaji Nomád Nemzedék Háza, amelyet a mester végakaratának megfelelően gyújtottak fel a fából készült épület menthetetlen műszaki állapota miatt. Idén, ugyanezen a napon a Nomád Nemzedék Házának újjászületését indították el Tokajban. 

26 June 2023
First Last