Külföldi támadás Vidnyánszky ellen

A Strasbourgi Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila két rendezését tűzte volna műsorára április elején. Julie Brochen igazgató még március 8-án közleményt adott ki, amelyben kifejtette: mivel problematikusnak tartja Vidnyánszky igazgatói kinevezésének körülményeit, az előadások meghívását fenntartja, de visszamondja az igazgató tervezett strasbourgi workshopját. Válaszul a rendező lemondta az előadásokat.

Julie Brochen, a Strasbourgi Nemzeti Színház (TNS) fesztiváljának igazgatója problematikusnak tartotta Vidnyánszky Attila igazgatói kinevezésének körülményeit, ezért nem kíván Vidnyánszky Attilával együttműködni, nem engedélyezi a kaposvári egyetemisták és a strasbourgi nemzeti színiakadémisták közös munkáját sem. [...]

– Ez az eset szoros kapcsolatban áll Tompa Andreának, a Színházi Kritikusok Céhe vezetőjének a cikkével, amit a Theater heute című német színházi lapban publikált, és amelynek angol verziója eljutott a strasbourgi színházba is. Az írás tele van csúsztatásokkal: úgy álltja be, mintha a Jobbik „álmát" megvalósítva neveztek volna ki a Nemzeti igazgatójának. Azt sugallja a cikk, hogy Alföldit leváltották, és hogy engem a politika ültetett a posztra. Azt ugyanakkor elfelejti megemlíteni, hogy Alföldi mandátuma lejárt, és hogy az elődömet egy másik politikai kurzus támogatása juttatta a Nemzeti élére. Az előadásaimat igen, de a személyemet nem tartották kívánatosnak a színházukban. Mi ez, ha nem az alkotói és szólásszabadság megsértése? Úgy érzem, hogy a franciák eljárása mögött épp afféle megfelelési kényszer áll, amelyet nekem akarnak tulajdonítani, és ami ellen én egész eddigi pályám során küzdöttem, kivívva ezzel sokak haragját. Sajnálom, hogy a Strasbourgi Nemzeti Színház Akadémiájának másodéves diákjaival a múlt nyáron Magyarországon egy ígéretes együttműködés keretében megkezdett munkánknak nem lesz folytatása – mondta Vidnyánszky, aki sajnálja, hogy a fiatalok is a politikai játszma áldozataivá váltak.

A cikk teljes terjedelmében a Magyar Nemzet 2013.március 20-i számában olvasható.