Együttműködne Vajnával az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia főtitkára szerint a köztestület nem a források felett kíván rendelkezni, hanem azok „minél hasznosabb elköltésében" segédkezne.

Kucsera Tamás Gergely a HírTv Rájátszás című műsorában elmondta: úgy gondolja, Andy Vajna kormánybiztos együtt fog működni velük, és egy korábbi „jó hangulatú beszélgetésen" már arra jutottak, hogy a munkát közösen érdemes végezniük. A főtitkár kijelentette: a kormánybiztos szavaival ellentétben Vajnának nem lesz a főnöke Fekete György, hiszen pozíciójából fakadóan kizárólag a kormányfő tekinthető felettesének. Kucsera úgy fogalmazott: „az MMA nem feltétlenül diszponálna források felett", viszont részt kívánnak venni abban a folyamatban, mely a források minél hasznosabb elköltése érdekében játszódik le.

A főtitkár szerint „régen nem arról van szó, hogy művészeti kérdésekről vitázunk", és, tekintve hogy Fekete már egy közgyűlésen elnézést kért azért, ha szavaival valakit megbántott, a kérdés immár lezártnak tekinthető. Kucsera úgy gondolja: a külföldi kritikák a belföldi kritikák visszhangjainak tekinthetőek, és az itthoni „ócska színvonalú nyilatkozatok" csak azt tartják lényegesnek, hogy a tagság művészi kvalitását megkérdőjelezzék, emberileg pedig gyengének mutassák be az MMA–ban maradókat.

A Magyar Művészeti Akadémia „a művészi kiválóságot és az emberi értékeket tekinti a tagság alapfeltételének" – jelentette ki Kucsera Tamás Gergely; aki ugyanakkor elmondta, hogy a tagsággal együtt a belépőknek vállalniuk kell, hogy elköteleződnek a nemzeti kultúra mellett. Az MMA céljait tekintve kifejtette: „egy művészeti köztestület nem kíván a szó állami értelmében igazgatni, csak segíteni szeretné a hazai kortárs művészetet".

(mandiner.hu, 2013. február 6.)