Zádori Mária és Dobozy Borbála

Zádori Mária köszöntése „énekelek az Úrnak, míg a Földön élek"

Szeptember 19-én a Makovecz Szalonban a 70. életévébe lépett és idén Kossuth-díjjal kitüntetett énekművészt, Zádori Máriát köszöntötték akadémikustársai, barátai és családtagjai. A művésznővel muzsikustársa, Dobozy Borbála csembalóművész beszélgetett. 
Zádori Mária fölidézte csaknem fél évszázados pályájának legfőbb állomásait és sikereit, valamint pályakezdésének éveit is. Művészi hitvallását már a beszélgetés elején így fogalmazta meg: „énekelek az Úrnak, míg a Földön élek". Elmondta, hogy bár kislányorától fogva állandóan énekelt és énekeltették, sokáig nem kívánt énekesi pályára lépni, de mindig összehozta az élet egy-egy erős egyéniséggel, aki a muzsikusi lét felé terelte, és hozzásegítette a kibontakozáshoz. Ilyen erős és támogató egyéniség Zádori Mária szintén muzsikus férje is, Virágh László, a Magyar Régizene Társaság elnöke, aki már igen korán, 1971-ben létrehozta az Ars Renata szólóének-együttest a reneszánsz és kora barokk zene korhű előadására, amelyhez annak idején Zádori Mária is csatlakozott.
Az ünnepelt elmesélte azt is, hogy nagy meglepetésre miként nyerte meg 1965-ben a Ki mit tud? című televíziós tehetségkutatót ráadásul egy szintén nagy előadóművésszé vált operaénekessel, Kováts Kolossal szemben. Felidézte azt is, hogy elsőre nem vették föl a Zeneakadémiára, mivel olyan erős volt a mezőny abban az évben, vagy azt, hogy a Magyar Rádió Énekkórusában is sokat fejlődött szakmailag. Pályája során az USA-tól Ausztráliáig bejárta a fél világot, számos lemez és felvétel készült vele, és − mint férje a beszélgetés közben megjegyezte − volt olyan is, hogy százhúsz koncertet adtak egy évben.
Zádori Mária elmondta, hogy nem a karrierért lett énekes, és ha nem sikerült volna énekesi pályára lépnie, akkor szívesen csinált volna valami mást is. Ám az élet úgy hozta, hogy sosem voltak üresjáratai, mindig kapott művészi feladatot, és a hangversenyénekesi státusát is meg tudta őrizni, nem kellett kifejezetten operaénekessé válnia. A Farkas Zoltán zenetörténész által „hangfenomén"-nek nevezett művésznő két éve hagyta abba a hivatásos éneklést, és azóta főként a két − szintén énekesi hajlamú − lányunokájával tölti idejét.
 
September 19, 2018  |  zádori mária dobozy borbála virágh lászló