Sokszínűség és összhang

Az MMA Képzőművészeti Tagozatának díjazottjai IX.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata díjazottjainak munkáiból összeállított kiállítás 2023. szeptember 8. és november 5. között tekinthető meg a Pesti Vigadó V. szinti kiállítótermében. A kamaratárlat idén a 2021–2022. évben, az MMA Képzőművészeti Tagozata Művészeti ösztöndíjában Babinszky Csilla, Imre Mariann, Katona Zoltán és Kotormán Norbert képzőművészek, a köztestület 2021. évi életút-díjával kitüntetett Csorba Simon László képzőművész és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, továbbá Eszik Alajos és Rónai Péter képzőművészek, az MMA Képzőművészeti Tagozat 2021. évi díjazottjainak munkáit mutatja be. A tárlat kurátora Fazakas Réka művészettörténész.
September 21, 2023

Amor Vitae

Móser Zoltán könyvbemutatója Tevelen

A teveli községi könyvtárban, a tolnai település nyári fesztiválja keretében, augusztus utolsó szombatján ismerhette meg a közönség Móser Zoltán fotóművész Amor Vitae című albumát. A kötetbemutató színhelyválasztását az indokolta, hogy a könyv ezernyi közvetlen és közvetett szállal kötődik az MMA rendes tagja gyermekkorának színteréhez.

September 5, 2023

Szeretnék szünet nélkül festeni

Festés közben a legjobb útbaigazítás, ha az élvezet irányába kormányozom a képet

Szotyory László Munkácsy Mihály-díjas magyar festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja a Magyar Hírlapnak adott interjút, ahol többek között mesélt a műveit körül lengő „rejtélyről", valamint az amerikai autók és Clint Eastwood iránti rajongásáról is. 

August 23, 2023

Sikeres volt az idei PLEINAIR

Három hét, öt ország, hat nemzet, húsz művész és negyven kiállított alkotás

Az idei PLEINAIR'23 – Csongrádi Nemzetközi Alkotótelepet ezúttal is a SZÖG – ART Művészeti Egyesület szervezte. A Csongrádi Alkotóház és Művésztelep július 9. és 30. között adott otthont a város kiemelkedő művészeti eseményének, illetve az ennek keretében immár 12. alkalommal megszervezett Mesterek és tanítványok találkozójának. A zárókiállítást, amelynek megrendezését támogatta a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja, 2023. július 28-án, pénteken délután 7 órakor nyitotta meg a Művelődési Központ és Városi Galériában Dr. Váraljai Anna művészettörténész, az MMA ösztöndíjasa. 

August 4, 2023

Szóban elmondhatatlan tartalom

Látogatás Farkas Ádám szobrászművész szentendrei műtermében 

A szentendrei belváros és a Bükkös-patak közelében fekvő idilli környezetben él és alkot immár több mint hetven esztendeje a mai magyar szobrászat egyik meghatározó mestere, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas Farkas Ádám. Itt látogatta meg a Magyar Demokrata munkatársa a képzőművészeti egyetem volt rektorát, professor emeritusát, az MMA elnökségi tagját, akivel a figurális és az absztrakt művészetről, a kifejezés erejéről és a tudásmegosztás kényszeréről beszélgetett.

August 3, 2023

„Húsz másodperc alatt kiütközik a jellem"

Somogyi Győző festményei a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban

Szabadságharcos képsorozatát dicshimnusznak szánja Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. Olvassa a közkatonák frontról írott emlékezéseit, és képzeletében megelevenedik a történelem. Születésnapja alkalmából a korai dagerrotípiák ihletéséről, a portréfestésről és a székely hősök panteonjáról beszélgettünk a nemzet művészével.

 

July 28, 2023
Last