Salvatore Quasimodo szobra Balatonfüreden

Meghirdették a Quasimodo költőversenyt

Május 31-ig két magyar nyelvű, kiadatlan és más pályázaton még nem szerepelt vers beküldésével lehet jelentkezni a 25. alkalommal meghirdetett jubileumi Salvatore Quasimodo Költőversenyre. Mezey Katalin, író, költő, a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a pályázatokról júliusban dönt a szakmai zsűri, majd szeptember 9-én, nemzetközi költőtalálkozó keretében rendezik meg a díjkiosztó ünnepséget Balatonfüreden.
Salvatore Quasimodo, a Nobel-díjas olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden. Gyógyulásának emlékére a Tagore sétányon emlékfát ültetett és verset írt a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseiről. A Quasimodo nemzetközi költőversenyt és költőtalálkozót az ő tiszteletére rendezik meg 1992 óta minden évben. A találkozó a magyar és az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye.
A jubileumi rendezvények részeként a 150 évvel ezelőtt született irodalmi Nobel-díjas Luigi Pirandello emlékére irodalomtudományi és műfordítói pályázatot hirdetnek doktoranduszok és egyetemisták számára. A 1520 év közötti olaszul tanuló korosztály tagjai egy szabadon választott Quasimodo-vers zenés, filmes vagy animációs feldolgozásával jelentkezhetnek a pályázatra, amelynek beadási határideje április 30.
A mai világban a kortárs költészetnek sok bátorításra van szüksége, ezért is fontosak az olyan rendezvények, mint a Salvatore Quasimodo Költőverseny – fogalmazott Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Intézet igazgatója. Mezey Katalin kitért arra is: 14. alkalommal hirdetik meg a Balaton természeti és kulturális emlékeinek, valamint a térség mai állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó bemutatását célul kitűző Bertha Bulcsu Emlékdíjat. A meghívásos pályázatra öt szerzőtől várnak irodalmi publicisztikákat. Bertha Bulcsu az MMA posztumusz tiszteleti tagja, az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító tagja volt, húsz évvel ezelőtt, 1997-ben hunyt el.
February 17, 2017  |  mezey katalin