Petrás Mária

Aracs est a Műcsarnokban

Délvidéki írók bemutatkozása az MMA Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat-sorozatában

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat-sorozata a délvidéki Aracs folyóirat estjével folytatódott a Műcsarnokban március 3-án. Az est házigazdája a tizenöt éve megjelenő lap főszerkesztője, Bata János költő, műfordító volt.
A folyóirat alkotóinak műveiből Tallián Marianne és Szélyes Imre színművész olvasott fel, közreműködött továbbá Petrás Mária Prima Primissima-díjas népdalénekes, iparművész, Gyurkovics Hunor művészeti szerkesztő, Gubás Ágota olvasószerkesztő, valamint a folyóirat alapítója, Gubás Jenő.
Mezey Katalin Kossuth-díjas írónő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője a rendezvénysorozatról korábban azt mondta: a sorozat lehetőséget ad egy-egy kortárs alkotó vagy irodalmi folyóirat budapesti közönség előtti élő bemutatkozására.
Az Aracs című orgánumnak már a címválasztása is szimbolikus: a vajdasági Törökbecse határában álló aracsi templomromhoz aszfaltút sem vezet: erőfeszítéseket kell tennie annak, aki meg akarja közelíteni a későromán-koragót építészeti emléket. Úgy dacol a pusztában az elemekkel, akár az elszakított délvidéki magyarság. Építészettörténeti jelentőségét többek között Istvánfi Gyula akadémikus professzor munkáiból ismerhetjük. A kilencvenes években a vajdasági magyarság ismét felfedezte a pusztatemplomot, amely fokozatosan a délvidéki magyarság jelképévé, kultikus emlékévé vált: civil szervezet és közéleti díj is viseli a nevét.
A folyóirat már XXI. századi kezdeményezés: első száma 2001. augusztus 20-án jelent meg, s azóta folyamatosan évente négyszer lát napvilágot. Ars poeticája szerint fő céljának a magyar–magyar kapcsolatok széttépett szálainak összekötését és a jószomszédi viszonyok ápolását tekinti a környezetében élő más népekkel.
A negyedévente megjelenő közéleti folyóirat célja – az alapítók megfogalmazása szerint – a magyarság „széttépett szálainak összekötése", valamint a jószomszédi viszonyok ápolása a környező népekkel. Ennek érdekében kapcsolatokat keresnek Magyarország és a Kárpát-medence értelmiségének képviselőivel. Az Aracs „létjogosultságát – a többi vajdasági folyóirattól eltérően – cselekvő kulturális elkötelezettsége indokolja" – olvasható a folyóirat internetes oldalán.
Az Élőfolyóirat keretében korábban a székelyföldi és a kárpátaljai irodalmat, valamint a Tokaji Írótábort, illetve Tőzsér Árpád Kossuth-díjas és Tamás Menyhért József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő művészetét mutatták be.
March 4, 2016  |  műcsarnok mezey katalin petrás mária élőfolyóirat