FÁTYOL Viola Figyelemmel kísért elmerülés (Keresztelés), 2020, 40×60 cm

A fény képei – II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021

A nemzeti szalonok rendszere a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával indult 2014-ben, a kiállításnak évről évre az MMA intézménye, a Műcsarnok ad otthont. A Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2016 után így másodszor kerülhet megrendezésre. A szalontárlaton 2021. április 24-től – az újranyitást követően – szeptember 26-ig 208 fotográfus egy-egy alkotása vagy fotósorozata látható, akik az elmúlt öt évben készült, számukra legfontosabb műveiket tárják a közönség elé, keresztmetszetet rajzolva a kortárs magyar fotóművészetről. A fény képei címet viselő II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon kurátorai Haris László fotóművész, valamint Bán András fotótörténész.
April 24, 2021

Pajta Galéria 30 – Salföldi Akadémiai Napok

A Pajta Galéria fennállásának 30. évfordulójához kapcsolódva 2021. szeptember 17–18-án rendezik meg a Salföldi Akadémiai Napokat. Az események középpontjában a Pajta Galéria jubileumi kiadványa, a Pajta 30 album szerepel, amelyet Kovács Melinda, a Pajta Galéria művészeti vezetője mutat be pénteken. A jelenlévők megtekinthetik Török László fotóművész, az MMA néhai tagja által 1991-ben alapított kortárs fotográfiai gyűjtemény újrarendezett, kibővített kiállítását is. A salföldi Pajta Galéria a magyar progresszív fotográfia történetének fontos helyszíne: a galériához körülbelül harminc alkotó kötődik munkájával, a kiállítótérben pedig több mint száz fotót állítottak ki. A nap a Dresch Mihály Vonós Quartet koncertjével zárul.

September 15, 2021

Győzelemről énekeljen!

2021. szeptember 5-én 18:15-kor a Duna Televízió mutatja be a Győzelemről énekeljen! című 52 perces dokumentumfilmet. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kötődően – megvalósult film, a központi nyitómise után kerül vetítésre. A dokumentumfilm eddig még nem publikált dokumentumok és színes felvételek segítségével eleveníti fel az 1938-as budapesti Kongresszus előkészületetit, eseményeit és utóhatását. Többek között azt is, hogy 83 évvel később Budapest egy hétre újra a katolikus világ fővárosa lesz. A film a vetítés után még hét napig megtekinthető lesz a Médiaklikken, a köztelevízió portálján. A NEK 2020 hivatalos oldalán pedig angol feliratozással is látható lesz az alkotás.

September 3, 2021

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.

September 2, 2021

Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2015-ben indította el rendszeres filmestjeit székházában, a Pesti Vigadóban – „Mozi a Vigadóban" címmel. A kezdeti tematikus vetítések után az utóbbi években az MMA akadémikusairól készült művészportrék kerülnek a filmvászonra. Korábban az MMA Szőts István Mozgókép Műhelye, ma az MMA Kiadó szervezi az 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól és más művészekről, akik fontos szerepet töltenek vagy töltöttek be a magyar kultúrában, művészeti életben. Az MMA megbízásából készült filmek közül már több százat vetített a köztelevízió valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban 2021. őszi sorozatában is ezekből a portréfilmekből lesz látható néhány a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében, alkalmanként egy-egy születésnaphoz, évfordulóhoz is kapcsolódva.

September 2, 2021

Jön a Toldi

A Duna Televízió szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a kecskeméti rajzfilmstúdió Arany János elbeszélő költeményéből készült legújabb alkotását, a Toldi animációs sorozat első részeit. Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a Kecskemétfilm Kft. igazgatója kiemelte: nagy ajándék a kecskeméti rajzfilmstúdiónak, hogy az idei, ötvenéves évfordulójukra elkészült a Toldi animációs sorozat a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében. A film az Arany János-emlékévhez kapcsolódva az MTVA pályázatának keretében és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatási összegből valósult meg a Kecskemétfilm Kft. műhelyében.

August 13, 2021
Last