Sosemvolt Budapest – 150 év építészeti víziói a Pesti Vigadóban

Meg nem valósult tervek és álmok a MÉM MDK gyűjteményéből

Milyen is lehetett volna a főváros, ha a történelem másképp alakul? Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban újonnan nyílt tárlat több mint 170 tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti a soha meg nem valósult város vízióját. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) e különleges kiállítással köszönti Budapestet létrejöttének 150. évfordulóját. A tárlat 2024. február 11-ig látogatható. 
November 16, 2023

Dévényi Sándor köszöntése

Akinek a lénye egybevág a házaival
 
Pályatársak, akadémikusok és barátok körében köszöntötték a hetvenöt éves Dévényi Sándor Kossuth-díjas építészt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) korábbi alelnökét a köztestület Makovecz Imre utcai szalonjában november 29-én. 
 

December 6, 2023

Az ember addig ember, amíg emlékszik

Szarvas Péter tervezési folyamatról, örökségvédelemről és túlélésről
 
Édesanyja zenei pályát képzelt el számára; zongorázni tanult, de küzdött a kottával. Ma már nem szokott hangszerhez ülni. Felmenői között volt festőművész nagymama, ruszin drámákat író ükapa, muzeális tárgyakat faragó dédapa is. A családjából többen tanítottak, vagy görögkatolikus papként közösséget vezettek. Szarvas Péter építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja máshogyan szolgálja szülővárosa, Ungvár lakóit. 

December 4, 2023

Kamaratárlat nyílt Bodonyi Csaba munkásságáról

Ötvenöt éve dolgozik az ország észak-keleti régiójáért

Bodonyi Csaba Kossuth-, Ybl-, Pro Architektura-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja munkásságát tíz tablón mutatja be az a kamaratárlat, amely november 22-én nyílt meg a miskolci Kós-házban Bodonyi 80 címmel.

November 24, 2023

Egyedülálló építészeti vitaest az építőművészeti újságíróképzésért

WARchitecture – Építészeti vitaest címmel új, építészeti tematikájú vitaműsort indított a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A november 14-én tartott első est vendégei Erhardt Gábor és Smiló Dávid építészek voltak, a házigazda és moderátor pedig Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A széles körű érdeklődés mellett megrendezett eseménynek a Walter Rózsi-villa adott otthont.

November 24, 2023

Makón emlékezett alapítójára a Magyar Művészeti Akadémia

Az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportja november 17-én Makón tartotta ez évi kihelyezett ülését. A rendezvény célja a méltó emlékezés volt a Magyar Művészeti Akadémia alapító és tiszteleti elnökére, illetve ráirányítani a figyelmet az idén tavasszal megalakult regionális munkacsoportok működésének jelentőségére és küldetésére.

November 23, 2023
Last