Sára Sándor (1933–2019)

Elhunyt Sára Sándor operatőr, rendező, a nemzet művésze

Életének 86. évében ma hajnalban Budapesten elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas operatőr, rendező, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a XX. századi magyar filmművészet megkerülhetetlen alakja. Rendezőként a kísérleti etűdtől a lírai szociográfiáig, a szatirikus jelenkori parabolától a történelmi és a legújabb kori társadalmi igazságtalanságok ellen tiltakozó játékfilmekig és a tabudöntő „beszélő fejes" riport-dokumentumfilmekig sok minden egymás mellé került benne. Az operatőri életmű is hasonlóan gazdag és változatos, hiszen ahány rendezőpartnere volt, annyi képi stílust teremtett. Munkásságát számos díjjal jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia, mely köztestületnek alakulásától, 2011 óta volt tagja, 2011–2014 között pedig elnökségi tagja, 2017-ben Életműdíjjal ismerte el. Sára Sándort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
September 22, 2019

Ünnepi hangverseny október 23-án

A Magyar Művészeti Akadémia és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi hangversenyt rendezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének és hőseinek tiszteletére.

October 23, 2013

A Magyar Művészeti Akadémiáé a Műcsarnok és a Pesti Vigadó

Az Országgyűlés 2013. október 14-i ülésén megszavazta azt a javaslatot, amelynek értelmében az állam térítésmentesen átadja a Műcsarnokot, a Pesti Vigadót és a Hild-villát a Magyar Művészeti Akadémiának.

October 19, 2013

A népi kézművesség jövője

Október 11–13-án, Kisgyőrben tartották a Magyar Művészeti Akadémia által szervezett, A népi kézművesség jövője című konferenciát, az ország minden részéből érkező, közel negyven fő részvételével.

October 3, 2013

A Film- és Fotóművészeti Tagozat magyarkanizsai látogatása

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata éves programjának része a Kárpát-medence filmes alkotóival való kapcsolatfelvétel. 

September 26, 2013
First Last
// ]]>