2019. november 19. | 10.00 – „Csak a Könyv kapcsol multat a jövőbe"

Tudományos konferencia és kiállítás Kőrössy Albert Kálmán születésének 150. évfordulója és a magyar tudomány hónapja alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A MÉMMDK, a FSZEK és az MMA közös rendezvénye. Köszöntőt mond Vashegyi György, az MMA elnöke.

A magyar századforduló egyik legtehetségesebb építésze, Kőrössy Albert Kálmán születésének 150. évfordulója alkalmából „Díszítőérzékkel átszőtt tudás" címmel a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ rendezett kiállítást. A budapesti Ráth György-villában, majd az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum Kőrössy által tervezett épületében látható tárlat ezúttal a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba költözik, a Wenckheim-palota átriumába és lépcsőházába.
A Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Váci utcai Philanthia virágüzlet, a temesvári Ligeti úti híd, a Nádor utcai OTP-székház vagy az egykori Tisztviselőtelepi Gimnázium (ma Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum) épületének tervezője édesapja halála után jelentős pénzösszeget ajánlott fel Bárczy István főpolgármesternek budapesti fiókkönyvtár létrehozására. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az építész kapcsolata adta az ötletet egy tudományos konferencia megszervezésére, ahol a tervező munkásságának bemutatásán túl a Könyvtár építéstörténetét és legutóbbi felújítását, valamint a századfordulós Budapestet mutatják be a meghívott előadók.
A konferencia címe Babits Mihály Ritmus a könyvről (A magyar Könyv ünnepére) című versének részlete, amely a közvetített üzeneten túl a költő személyével is összefügg, aki az egykori – Kőrössy Albert Kálmán által tervezett – tisztviselőtelepi gimnázium tanára volt.
• A részletes program itt olvasható.

A programhoz kiállítás is kapcsolódik, ami kiállítás 2019. november 19. és 2020. január 31. között tekinthető meg a Szabó Ervin Könyvtár átriumában és lépcsőházában.
A kiállítás kurátora Baldavári Eszter művészettörténész, a MÉMMDK muzeológusa, a tárlatot Bélavári Krisztina (MÉMMDK) fotói illusztrálják.
 
Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. )

// ]]>