2020. február 13. – március 22. – Lelkendezések és siránkozások | Eszik Alajos kiállítása

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben. Az 1953-ban született művész „Lelkendezések és siránkozások" címmel áttekintést ad munkásságáról.
„Hiszen a teremtett világon csak lelkendezni, azon pedig, hogy mit művelünk ezzel a világgal és ebben a világban, nos azon csak siránkozni lehet."
Kurátor: Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja

2020. február 3. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK – „… én láttam a világot" – Csoóri Sándor-emlékest

90 éve született Csoóri Sándor. A költő, közéleti író versei szülőföldről, szerelemről és közéleti felelősségvállalásról a Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozatában. Rendező-szerkesztő: Rátóti Zoltán.

2020. február 2. | 15.30 – Csomópontok – Turi Attila építész és alkotótársainak kiállítása | finisszázs

Február 2-án 15:30 órától Turi Attila tárlatvezetés keretében, személyesen mutatja be az életművéről képet adó tárlatot. A tárlatvezetést követően 17:00 órától kerekasztal-beszélgetéssel és könyvbemutatóval zárul a kiállítás. Bővebben a kiállításról
Turi Attila építésszel készült interjúnkat itt lehet olvasni.

2020. február 1. | 16.00 – Szabados Árpád „Lét-közeli" művészet | kiállítás

Szabados Árpád, Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja alkotásaiból nyílik tárlat a Regionális Összművészeti Központban Szegeden. A kiállítás támogatója az MMA.

2020. január 31. | 15.00 – Dénes Eszter: Dévényi Sándor építészete | könyvbemutató

Dénes Eszter Dévényi Sándor építészete című könyvének bemutatója a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Dénes Eszter az MMA Kiadó gondozásában megjelent monográfiája Dévényi Sándor életművét járja körbe többféle megközelítésből. A kötet Sulyok Miklós által írt bevezetője bemutatja a „történetek építészét", hiszen Dévényi minden háza önálló világként folytatja az adott hely múltja által felkínált elbeszélést.

2020. január 30. | 19.00 – Záróakkord | Dobozy Borbála csembalóestje

Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja különleges koncertet ad az Óbudai Társaskör közönségének.

2020. január 25., 26. | 16.00 – Fantasztikus szimfónia – Berlioz világa – Pastorale családi előadás-sorozat a Vigadóban

Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale családi hangversenysorozat 2020-as nyitókoncertje ezúttal a francia romantika egyik legnagyobb mesterének zenei világát mutatja be. Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke, az MMA rendes tagja. Szervező: Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia.

2020. január 22. | 19.00 – Jövel, légy vélünk Úr Isten – ünnepi koncert a magyar kultúra napja alkalmából

Nemzeti imádságunk, Himnuszunk születésnapján, a magyar kultúra napján a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának szervezésében ünnepi koncert lesz a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A koncerten olyan himnuszok, egyházi énekek és népénekek szólalnak meg, amelyek kifejezik egy-egy közösség összetartó erejét, magyar nemzetünk önazonosságát. A jövendőbe vetett bizodalmunkat erősítik ezek az énekek. Kérések és párbeszédek Istennel, fohászok és dicséretek szent királyainkhoz.

2020. január 22. | 16.30 – Könyvbemutató: „Valaki útravált..." Az úton levő és kiútkereső Ady Endre

Ady Endre halálának centenáriumi évét követően e gazdagon illusztrált díszalbum az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő páratlan, a maga egészében forrásértékkel bíró dokumentumkincset kíván a nagyközönség számára megmutatni. A kötet egy új aspektusból – Ady valós, fizikai utazásai, úton levései felől – közelít az életműhöz, továbbá megmutatja Ady belső kiútkereséseit, kételyeit, félelmeit is. A kötetet szerkesztette, válogatta, a kísérőtanulmányokat és a képjegyzéket írta: Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna. A könyv a Magyar Művészeti Akadémia, illetve kiadója, az MMA Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében jelenik meg.

2020. január 22. | 16.00 – „Fut velem egy rossz szekér..." Ady 100 | kamarakiállítás

Az MMA és az OSZK együttműködésében megvalósuló kiállítás válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Ady-gyűjteményének relikviáiból (kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések). Kurátorok: dr. Boka László és dr. Rózsafalvi Zsuzsanna. Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár (1014 Budapest, Budavári Palota F épület)

2020. január 15. | 17.00 – Keresd a fényt! – Hager Ritta kiállítása Zalaegerszegen

Hager Ritta textil-képzőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja kiállításának megnyitóján köszöntőt mond Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere. A tárlatot Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele, az MMA tiszteletbeli tagja nyitja meg.

2020. január 13. | 17.00 – Mária Anya – Mária Anyánk | kiadványbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia és a Szent István Társulat az MMA Andrássy úti irodaházába várja az érdeklődőket a Mária Anya – Mária Anyánk. Szűz Mária élete és alakja a magyar népi Mária-költészetben Erdélyi Zsuzsanna gyűjtése szerint (Szent István Társulat, Budapest, 2019, 1032 p. CD-melléklettel) című könyv ünnepélyes bemutatójára. | meghívó

2020. január 10. | 19.30 – Magyar Kincsek I. – Kodály, Weiner, Dubrovay

Kodály Zoltán két zenekari műve hangzik el a Concerto Budapest Magyar Kincsek sorozatának első, januári koncertjén a Pesti vigadóban, melyen a dirigens a zeneszerző hajdani tanítványa és pártfogoltja, és nem mellesleg Kodály emlékezetének ma talán legelhivatottabb megelevenítője, Vásáry Tamás lesz. A Marosszéki táncok és a Háry János szvit ölelésében mindemellett két élményszerű felfedezés is ígérkezik a közönség számára. Ezek egyike Weiner Leó II. (fisz-moll) hegedűversenye, melynek szólistája a kamarazenészként is világszerte ünnepelt fiatal brit művésznő, Savitri Grier lesz. A másik felfedezést Dubrovay László Faust, az elkárhozott című balettjének I. szvitje ígéri, mely csupán 2016-ban, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon került bemutatásra.

2019. december 22. | 19.00 – Rost Andrea – 30 éve az operaszínpadokon

Rost Andrea operaénekes, az MMA levelező tagja idén ünnepli pályafutásának harmincadik, a milánói Scala-beli debütálásának 25. évfordulóját. A jeles évfordulók alkalmából a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet.

2019. december 18. | 18.00 – Este a Gyimesbe' jártam – portréfilm Sebő Ferencről

Este a Gyimesbe' jártam (2017, 52') címmel tekinthető meg Szomjas György dokumentumfilmje a 70 éves Sebő Ferencről, az MMA levelező tagjáról. A portréfilm Sebő Ferenc, a nemzet művésze sokoldalú munkásságából elsősorban a táncházmozgalom és a népzenei hagyományőrzés formálásának legfontosabb állomásait villantja föl. | meghívó

2019. december 17. | 15:00 – A Jankovics Marcell című könyv bemutatója

Az MMA Kiadó gazdagon illusztrált, impozáns albuma részint jól ismert, részint korábban még nem közölt képekkel kelti életre Jankovics Marcell páratlanul sokszínű életművét. A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó könyvbemutatójának helyszíne a Pesti Vigadó Makovecz terme. | meghívó

2019. december 16. | 11.00 – „Most jöttem Erdélyből" – Almási István írásai népzenéről és népdalkutatásról

Almási István „Most jöttem Erdélyből..." – Írások népzenéről és népdalkutatásról című könyvének bemutatója a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában. Az MMA Kiadó gondozásában napvilágot látott gyűjteményes kötet egy nagy ívű pálya érett szellemi gyümölcseiből kínál válogatást. Nemcsak a szűken vett szakma képviselőinek ajánlható, hanem a magyar kultúra legősibb értékei iránt érdeklődő olvasóknak is időtálló kincseket közvetít.

2019. december 12. | 17.00 – Élőfolyóirat – Az Év Legjobb Könyve 2019

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (IV. évfolyam, 6. szám).
Az Irodalmi Tagozat 2019. évi Az Év Legjobb Könyve Díját Serfőző Simon: Arcunk az ég című verseskötete, a 2019. évi Könyv Nívódíjait Kabdebó Lóránt: „Esettanulmányok? Sorsvállalások!" és Marcsák Gergely: Fekete-Tisza című kötete kapja.

2019. december 10. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Kiss B. Atilla

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című program­sorozatának következő estjén Kiss B. Atilla operaénekessel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjával, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával Kurucz Éva újságíró, műsorvezető beszélget.

2019. december 8. | 19:30 – Fókuszban a fagott

A Zeneművészeti Tagozat nagy sikerű „Fókuszban a cselló" hangversenysorozata után a fagott kerül középpontba Magyarország legjobb fagottművésze, Lakatos György, az MMA 2019–2020. évi tagozati ösztöndíjasa ötlete és műsorszerkesztése alapján. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad. | meghívó

// ]]>