« Πίσω

2018. október 25. | 18:00 – Mezey Katalin: Élőfilm című könyvének bemutatója

2018. október 25. | 18:00 – Mezey Katalin: Élőfilm című könyvének bemutatója

A Magyar Napló Kiadó mutatja be Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozat vezetője kötetét. A szerzővel Lázár Balázs költő, színész beszélget és a műből is felolvas.

Helyszín: Magyar Napló Könyvesbolt (1085 Budapest, József körút 70., Józsefvárosi Galéria)

„Közismerten nehéz a Föld vonzásköréből kitörni. Nem sokkal könnyebb a velünk született környezetet sem elhagyni, kiszakadni a létfeltételnek hitt kötelékből és új helyet, új társakat találni. Különösen, ha valakit az események sodornak, nincsenek meghatározó céljai, „vonzások és választások" útvesztőjében jár. Az Élőfilm hősnője, Szabó Mária huszonéves varrónő. Két vidéki város színterein próbálja élete medrét megtalálni. Miközben kanyargós útján követtem, megkíséreltem felidézni a hetvenes évek elejének ellentmondásokkal teli világát. Nehéz a közelmúltról nem elfogultan írni. Szerencsére ez nem is az író dolga. Elfogultan írtam én is ezekről az időről, nincs miért tagadnom, elfogult szeretet késztetett arra, hogy a sokféle tapasztalatból most már kedvem és a műfaj törvényei szerint új világot teremtsek. Olyan újat, amiben megőrizhetem az elmúlástól azt az egykorit. Botladozó, kialakulatlan hősnőmet követve ezért törekedtem bemutatni a sokféle útkeresést, ami a mindenkori életindulások jellemzője. A regény első megjelenése – 1984 – óta szinte minden megváltozott körülöttünk. A mai olvasó ezért azon lepődik meg, hogy a fiatal felnőtteknek csaknem ötven évvel ezelőtt is mennyire hasonló kihívásokkal kellett szembe nézniük, mint a maiaknak."

A Magyar Napló Kiadó Mezey Katalin életműsorozatában már megjelent kötetek: Ismernek téged; Ajánlott énekek; Levelek haza.