Emlékoszlopot állítottak Erdélyi Zsuzsannának és adatközlőjének

Ebben az évben emlékezünk a 100 éve született Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudósra, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára, az archaikus népi imádságok felfedezőjére, aki 1968 decemberében a Somogy megyei Nagyberényben – gyűjtőúton járva – találkozott a 98 esztendős Babos Jánosné, szül. Ruzics Rozáliával (Rozi nénivel), aki egy „ismeretlen hosszú szöveget mondott. Imának nevezte, melyet kicsi leány korában édesanyjától tanult." (Az idézet a híres Hegyet hágék, lőtőt lépék gyűjteményből, Erdélyi Zsuzsanna lelkes, lendületes, megindítóan szép bevezető tanulmányából származik.) Az MMA Népművészeti Tagozata különleges emlékművet állíttatott e közös kultúrkincsünk megismertetőjének és továbbadójának.
1 Οκτώβριος 2021

Népművészeti nyári táborok az MMA-val

Az elmúlt évekhez hasonlóan számos népművészeti tábor valósulhatott meg a nyáron a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A programok célja az élő hagyományt ápoló, önfenntartó, közösségépítő nyitott műhelyek (táncházak, zenei, tánc- és tárgyalkotó táborok, népdaléneklést, népi hangszerjátékot, népköltészetet és népi mesterségeket tanító körök stb.) támogatása volt. A Népművészeti Tagozat kihelyezett tagozati ülése Magyarszombatfán, a válaszúti Kallós Alapítvány táborai, a Népművészeti Tábor Nádudvaron vagy a létavértesi Kézműves Tábor csupán néhány a számtalan támogatott népművészeti tábor közül.

31 Αύγουστος 2022

Válaszúton Gyimesbe

A Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium mesterei tanítványaikkal a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány, a Kerege Egyesület és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával néprajzi gyakorlati gyűjtőúton vettek részt a nyáron Erdélyben és Gyimesben. Válaszúton a Kallós Zoltán Alapítvány néprajzi gyűjteményének darabjait tanulmányozták és dokumentálták. Gyimesben a viselettel, különösen a bernyócszövéssel, a gyimesi bunda, az ütőgardon és a drányica (fazsindely) készítésével, szerkezetével, motívumaival ismerkedtek.

22 Αύγουστος 2022

A Magyar Állami Népi Együttes fellépése Rómában

2022. március 31-én a magyar motívumvilágot, hímzéseket, táncokat és népzenét bemutató estet rendeztek a római Collegium Hungaricumban, ahol Csilléry Orsolya grafikusművész és Bácsné Balla Gyöngyi csipkekészítő, viseletkészítő népi iparművész Képírás és hímzés nyelvén című kiállítása alkalmából a Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, az MMA rendes tagja Táncos Magyarok – Zenés-táncos barangolás a középkortól napjainkig címmel tartott előadást.

4 Απρίλιος 2022

„Élőben, kéz a kézből tanultuk a zenét" – a 75 éves Sebő Ferenc az 50 éves táncházmozgalomról

Sebő Ferenc Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, zenetudós, a nemzet művésze, a táncházmozgalom egyik elindítója. Nemcsak ő ünnepelte nemrég hetvenötödik születésnapját, de fél évszázada annak, hogy 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri Könyvklubban megtartották az első budapesti táncházat, ami aztán egy szélessé terebélyesedő mozgalom kiindulópontjává vált. A Sebő Együttes 1972-ben a Fővárosi Művelődési Házban indult klubja a táncoktatással összekötött össztáncok helyszíne lett. 1973 végén a Kassák Klubba költöztek, ekkortól énekelt velük az évtized végéig Sebestyén Márta. Ők voltak a hamarosan országos mozgalommá szerveződött táncház úttörői, Halmos Bélával a zenészeket is ők tanították. A kettős évforduló apropóján Sebő Ferenccel beszélgettünk.

1 Μάρτιος 2022

„Legszebb perceink…"

Kósa Klára keramikus és művészbarátai jubileumi kiállítása

Kósa Klára, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja ötvenöt éve alkot. Szentendrei műhelyében hagyományos technológiával készülő jellegzetes kerámiáin a keresztény és zsidó szimbólumok jelennek meg. Különösen a reneszánsz kora érdekli a művészt, e kor motívumait látjuk visszaköszönni az alkotásokon. Jubileumi kiállításán a hetvenöt éves Kósa Klára és ötvenöt művésztársa munkáit tekintheti meg a látogató a Pesti Vigadóban, többek közt kerámiákat, textil és üveg munkákat, szobrokat, grafikákat és művészi igénnyel készült könyveket.

16 Φεβρουάριος 2022
Τελευταία