Végh András: Ablakok (2012, olaj, vászon, 100×90 cm)

Végh 80

Végh András festőművész kiállítása

Két hónapig látogatható Végh András (1940–) festőművész kiállítása a Vigadó Galériában a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata szervezésében. Nagy, szabad lélegzetű vásznak és kisebb, visszafogottabb hangvételű képek is láthatóak a tárlaton, amely a képzőművész hatvanévnyi munkásságának elmúlt 12 évébe nyújt betekintést, s amely Végh András 80. születésnapja alkalmából nyílik meg szeptember 22-én este a Pesti Vigadóban. A kiállítás kurátora: M. Novák András képzőművész, az MMA rendes tagja.

Végh 80 – lakonikus kiállítás-cím, mely gazdag és változatos életművet hivatott megjelölni. Ebből a nyolcvan évből, amely hatvanévnyi alkotásidőt feltételez, az utóbbi 12 év munkái láthatók most két kiállítóteremben. Nagy, szabad lélegzetű vásznak és kisebb, visszafogottabb hangvételű képek. Esszenciái, gondolati összegzései eddigi munkásságának – egyben iránymegjelölései elkövetkezhető korszakoknak. Valaki ezt a kérdést vetette fel Végh András művei kapcsán: … a művész gondolja, látja-e szét a jelenségeket, vagy a jelenségek valóságban végbemenő dekonstrukcióját ragadja meg ráérző figyelemmel…? A válasz a látogatóban fogalmazódhat meg." (Zalán Tibor)

 
Életrajz: Végh András 1940-ben született Tolnán, édesapja Végh János festőművész, rajztanár volt. A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett. 1967-ben fejezte be tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Kmetty János és Bernáth Aurél volt. 1987–2004 között művésztanár volt a budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában. Az 1970-es évek óta kiállító művész. Magyarország mellett több alkalommal állított ki külföldön is, tanulmányi utakat folytatott Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban.
Festészetét meghatározza az önállósodás évtizedének, a 60-as évek festőisége, a valósághű és az elvont egyszerre való jelenléte. Végh a természetelvűség és az absztrakció közti senkiföldjére építette munkásságát. A valóságközeli elemek nála az absztrakt expresszionizmus részévé válnak; de elvont, spekulatív formákból képes színpadszerű jeleneteket komponálni. Az elvontságot erősíti kemény koloritja, amelyben még a rózsaszínek is hideg hatást keltenek. „Mindig a figurativitásból indulok ki, számomra fontos a természet, a látnivaló, az élőlény valósága, majd erős elvontsággal születik meg a kompozíciók végső formája" – fogalmazott egy korábbi kiállítása kapcsán.
Számos hazai és külföldi, egyéni és csoportos kiállításon szerepelt. (Műcsarnok, Vigadó Galéria, Magyar Nemzeti Galéria, Olasz Kulturális Intézet, Ernst Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Székesfehérvár, Salgótarján, Salzburg, Lübeck, Berlin, Párizs, valamint Olaszolrszág több városa). Művei közgyűjteményekben, köztük a Magyar Nemzeti Galériában, a salzburgi városi gyűjteményben és a stuttgarti Magyar Intézetben is megtalálhatók.
 
Díjak, ösztöndíjak: Derkovits-ösztöndíj (1970–1973); Premio Nazionale di Pittura, Grolla D'Oro (OL) (1975); Szekszárd Város Művészeti díja (1980); Hatvani Tájképbiennálé aranydiploma (1980); Miskolci Téli Tárlat díja (1982); Szolnoki Festészeti Triennálé díja (1984, 1993); Debreceni Nyári Tárlat díja (1986); Munkácsy-díj (1994), XXXI; Alföldi Tárlat díja (1999); Mednyánszky-díj (2000); Római Magyar Akadémia ösztöndíja (2000); A barokk, MPEU II. Orsz. Festészeti Pályázat díja (2003); Strasbourg, CEAAC-ösztöndíj (2009); A Magyar festészet Napja Életműdíja (2015); Tolna városért díj (2017)

Pesti Vigadó; Vigadó Galéria, VI. emelet
Megtekinthető: 2020. szeptember 23. – 2020. november 18.
 
Kísérőprogram:
2020. október 17. 15:00
Budapest Art Week | Végh András alkotói tárlatvezetése
A képzőművész hatvanévnyi munkásságának elmúlt 12 évéből készült válogatásba, valamint a teljes életműbe maga a festőművész, Végh András nyújt betekintést alkotói tárlatvezetésén.

22 Σεπτέμβριος 2020  |  kiállítás m. novák andrás vigadó galéria végh andrás