56-os irodalmi gálaest a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő antológiát és hangoskönyvet mutattak be a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. A gálaesten a Támadó tűz voltunk című kötet több szerzője, valamint színművészek és operaénekesek is részt vettek.
A válogatásban a kortársak közül mások mellett Ferdinandy György, Kiss Anna, Ágh István, Buda Ferenc, Oravecz Imre, Makkai Ádám írásai, illetve mára klasszikusnak számító szerzők – például Márai Sándor, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Örkény István, Déry Tibor és Weöres Sándor – művei olvashatók.
A gálaesten a résztvevők irodalmi beszélgetések során idézték fel a hatvan évvel ezelőtti drámai napok történetét, a forradalom résztvevőinek és a megtorlások áldozatainak emlékét, fotó- és filmetűdök, valamint 1956 ihlette kortárs zeneművek segítségével.
Prof. em. Fekete György, az MMA elnöke a gálát megnyitó beszédében hangsúlyozta, 1956-ban néhány napig mi szabtunk irányt a történelemnek, de a parányi nép a vakmerőségért nem kapott jutalmat. A gyász, a megpróbáltatások és az igazságtalanság imákká, legendás verssorokká és megrendítő megemlékezésekké váltak végül. Tévhit volt, hogy a vereség végleges – mutatott rá Fekete György.
Mezey Katalin költő, az MMA rendes tagja, az Irodalmi Tagozat vezetője köszöntője után Ágh István költő, író mesélt a forradalomról, a Kossuth téren szerzett sérüléséről. Elmondta azt is, hogy november 4. után még a forradalom emléke is szét lett lőve. „Lehet, hogy ettől a megrendüléstől lettem költő" – tette hozzá. Buda Ferenc költő, a Nemzet Művésze pedig arról szólt, hogy húszéves korában börtönre ítélték egy verséért, és szegényebb lenne, ha nem történt volna meg mindez vele „Azokban a napokban először szimatolhattuk meg a szabadság és az igazság levegőjét" – hangsúlyozta Buda Ferenc.
Az antológia verseit színművészek tolmácsolták, illetve operaénekesek részletek adtak elő Erkel Ferenc és Kodály Zoltán műveiből.
A gálaest rendezője Rátóti Zoltán színművész, az MMA tagja, a Színházművészeti Tagozat elnöke volt.
 

A „Támadó tűz voltunk" – Kortárs magyar írók antológiájának kiadása az 1956-os emlékév keretében, az 1956-os Emlékbizottság által kiírt „Angyal István" pályázaton elnyert forrásból – a Magyar Művészeti Akadémia KKETTKK-56P-06-0030 azonosító számú nyertes pályázatának felhasználásával – valósult meg.
22 Νοέμβριος 2016  |  fekete györgy rátóti zoltán ágh istván buda ferenc mezey katalin irodalmi gála