53 magyar film - Fábri Zoltán: Magyarok

Január 21. HÉTFŐ, 18:00
Uránia Nemzeti Filmszínház


Nagyobb térképre váltás

Fábri Zoltán: Magyarok (filmtett.ro)

53 magyar film – Fábri Zoltán: Magyarok – vendég: Vasy Géza

Magyarok 1943-ban, a második világháború idején játszódik. Vendégmunkások kis csoportja megy ki Németországba, hogy a katonáskodó német parasztok helyett dolgozzon. 

A katonaságtól menekülő nincstelen emberek a meggazdagodás reményében robotolnak a német földeken, és nem akarnak tudomást venni a körülöttük történtekről: a birtokon fogolytábor üzemel, a földeken pedig hullákba botlanak.

„Fábri filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a szembenézés őseinkkel, barátainkkal és ellenségeinkkel. Hősei megsárgult fényképek és megelevenedő emlékképek segítségével a múltat faggatják, hogy minél jobban értsék önmagukat. Jelen és múlt, egyén és történelem feloldhatatlan konfliktusa a görög sorstragédiák eredendő bűneként kísért, forrása és katalizátora ezeknek a történeteknek. Ehhez kapcsolódik a mindent elsöprő Történelemmel dacoló kisember alakja, aki az erőszakkal szemben az emberi méltóság letéteményese" – írja Mátyás Péter. (Forrás: Filmhu http://goo.gl/3yftC)

Vasy Géza irodalomtörténész így fogalmaz Fábri Zoltánnal kapcsolatban: „A magyar filmművészet egyik legfontosabb, meghatározó alakja volt. Úgy akarta magát megvalósítani, filmeket rendezve, forgatókönyveket írva, hogy az írót szerette volna önmagán keresztül átáramoltatni. Tehát nem rendezői filmeket készített, hanem olyan filmeket, amelyekben az irodalmi anyag meghatározóan fontos – nem szolgaian, de a lényeget tekintve azt kívánta mindig követni."

Felvételünkön Balázs József Magyarok című regényéről és a belőle készült filmklasszikusról is mesél az irodalomtörténész, aki az 53 magyar film vetítésének vendége volt. 

26 Ιανουάριος 2013  |  vasy géza