Megalapították a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat

Fiatal művészek számára szóló egyéves időtartamú ösztöndíj alapításáról írt alá megállapodást Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának polgármestere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke 2013. szeptember 3-án Hódmezővásárhelyen. 
Az eseményen részt vett és az okiratot kézjegyével ellátta Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is.

Az ösztöndíjra 35 év alatti, a magyar képző- és iparművészeti egyetemek, valamint főiskolák végzett művészei pályázhatnak. Az önkormányzat és az MMA által létrehozott – Rudnay Gyula Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és grafikusművész nevét viselő – ösztöndíj havonta százezer forintos támogatással jár, amelyet fele részben az akadémia, fele részben a város nyújt.

Az elismerést első ízben a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján, október első vasárnapján adják át. Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ösztöndíj létrehozásával kapcsolatos megállapodás keddi aláírásán az alföldi városban elmondta: a Vásárhelyi Őszi Tárlat egyedülálló a hazai kiállítások között, hiszen nincs másik hasonló hat évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti seregszemle az országban.

Az ösztöndíjat elnyert művészek a következő esztendőben kamaratárlaton mutatkozhatnak be a vásárhelyi Tornyai-múzeumban.
4 Σεπτέμβριος 2013