2019. november 11. | 18.00 – Őszi Irodalmi Gála

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves színművészek előadásában a Pesti Vigadóban. A műsort kiemelkedő magyar zeneszerzők művei teszik még emlékezetesebbé.

2019. november 10. | 19.30 – Születésnapos akadémikusok hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a kerek születésnapjukat ünneplő akadémikusai tiszteletére. Helyszín a Pesti Vigadó, az MMA székháza.

2019. november 9. | 17.00 – Hauser Beáta kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta, az MMA rendes tagjának kiállítása 2019. november 9-én 17 órakor nyílik a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán. A kiállítás válogatást mutat be a művész falkárpitjaiból és grafikáiból. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállítást Bicskei Zoltán nyitja meg.

2019. november 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kunkovács László

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kunkovács László fotóművész, néprajzkutatóról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült, „Rövid utazás Kunkovács Lászlóval" című portréfilmet – Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja alkotását – lehet megtekinteni. Szervező: a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

2019. október 30. | 19.00 – Vujicsics 45 – Apáról fiúra

A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttes tagjainak közös koncertje

Az Eredics Gábor vezetésével működő Vujicsics Együttes idén 45 éves, a hozzájuk rokoni szálakkal kötődő Söndörgő a 25. évfordulójára készül, a harmadik generációt képviselő ViGaD zenekar pedig 5 esztendős. E ritka együttállás adja az „alapítóatyákat" ünneplő koncert egyediségét.

2019. október 30. | 17.00 – Albert Gábor emlékest

Idén lenne 90 éves Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Magyar Írószövetség rendezvényén rá emlékezünk.

2019. október 29. | 16.00 – Zelnik József: Az idegen megváltása | könyvbemutató

Az MMA Kiadó könyvbemutatója a Pesti Vigadóban. Zelnik József izgalmas, szellemi útkereső esszéi olvasmányos, a kutatók és mindennapi érdeklődők számára alkotott áttekintések a teológia, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet és a művelődéstörténet határmezsgyéjén.

2019. október 28–29. | 10.00 – Szabó Dezső helye a magyar kultúrában – konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének konferenciája a Pesti Vigadóban Szabó Dezső életpályájáról, filozófiai világképéről, politikai eszmerendszeréről, irodalomszemléletéről és prózapoétikájáról, valamint az életmű hatástörténetéről.

2019. október 28. | 18.00 – Lugossy László 80

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. október 28-án, hétfőn filmvetítéssel és beszélgetéssel köszönti Lugossy László Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját 80. születésnapja alkalmából.

2019. október 21–22. – Párbeszéd a művészetkritikáról | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kétnapos művészetkritikai konferenciát rendez az MMA Irodaházában és a Pesti Vigadóban. A konferencián a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építészet, filmművészet, színház, zeneművészet és irodalom szekciójában is tartanak előadásokat.

2019. október 21. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Szőnyi Erzsébet

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lesz a főszereplő, az MMA megbízásából készült és Tóth Péter Pál által rendezett, Kodály katonája című portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 17. | 19.00 – „Hazám a városban" – szépirodalmi est

Szépirodalmi est a hetvenöt éves Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Ferencváros díszpolgára tiszteletére.

2019. október 17. | 17.30 – IX. Rovás Őszi Artfeszt – Az MMA Irodalmi Tagozata Kassán

A tagozat rendezvényén közreműködik a DuoVega. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. október 17. | 17:30 – Építészklub – Wagner Péter és Vadász Bence

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A következő Építészklub építész-párosa Wagner Péter, az MMA köztestületi tagja, aki „Építészet és a többi…" címmel tart előadást, valamint Vadász Bence, az MMA köztestületi tagja, aki a csarnoktéri Meininger Hotel építészeti komponálását mutatja be. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, továbbá lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. október 15. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Ferencz István

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Ferencz István tervező- és építőművészről, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 15. | 10.00 – „Mozgó dó…" III. – konferencia Kokas Klára emlékére

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének zenepedagógiai konferenciája a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

2019. október 15. | 9.00 – Kodolányi János-emlékkiállítás és -konferencia

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kodolányi János 2019 Emlékbizottság és a Kodolányi János Egyetem az író születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából Kodolányi János-konferenciát rendez, emellett megnyitják a Kodolányi János-emlékkiállítást.

2019. október 14. | 19:30 – Mester és tanítványai | Hőna Gusztáv harsonaművész növendékeinek hangversenye

A Pesti Vigadó Makovecz termében az MMA Zeneművészeti Tagozat koncertsorozatában Hőna Gusztáv harsonaművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorának tanítványai lépnek fel.

2019. október 14. | 18.00 – „Szabadítót mondani" – Nagy Gáspár-est kezdő és gyakorlott versolvasóknak

Előadó: Pécsi Györgyi József Attila-díjas irodalomtörténész, az MMA levelező tagja. Közreműködik: Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. október 11–12. – Transzmisszió | kiállítás és konferencia a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata és az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) által szervezett TRANSZMISSZIÓ című kiállítás október 11-én 18 órakor nyílik Sepsiszentgyörgyön. Másnap, 12-én szombat délelőtt 10 órai kezdettel szakmai konferenciát tartanak az erdélyi magyar képzőművészetről.

// ]]>