Lukács Sándor, Kiss-B.Atilla, Harag Ilona, Kucsera Tamás Gergely, Sebők Klára, Juhász Judit

Harag György-emlékév indul az MMA szervezésében

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervez emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. A márciusban induló színes programsorozat felidézi a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek színházi történéseit, felhasználva minden elérhető eredeti dokumentumot, riportot, fényképet, filmfelvételt, személyes vallomást, emlékezést, amely kivételes gyűjtemény a színházi múltat kutató történészek számára és méltó emléket idéz a nagyszerű és mindenki által szeretett színházi szakembernek – születése kilencvenötödik és halálának harmincötödik évfordulóján. Alakját az emlékévben vándorkiállítással, emlékkötettel, dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is megidézi az MMA.
27. Februar 2020

„A férfi a szenvedést választja…"

Rátóti Zoltán az Árnyország című darabról

Csütörtökön mutatták be William Nicholson Árnyország című drámáját a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. A premier előtt a darabról beszélgettünk Rátóti Zoltán színművésszel, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójával, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetőjével.

28. Januar 2015

Bábelőadás Kemény Henrik tiszteletére

A Magyar Kultúra napján bábelőadással és bábkészítéssel emlékeztek Kemény Henrikre, akinek bábjaiból, személyes tárgyaiból nyílt tárlat január 12-én, a Vigadó kiállítótermében.

23. Januar 2015

Körhinta: Fábri Zoltán filmje színpadon

Fábri Zoltán világhírű filmje, a Körhinta cselekményét állítja színpadra februárban Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban. Az előadás társrendező, koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A bemutató egyben tisztelgés az MMA posztumusz tiszteleti tagja, Fábri Zoltán előtt.  

19. Januar 2015

Kölcsey

Kulin Ferenc drámája a Nemzeti Színház Kaszás Attila-termében

A Nemzeti Színház felolvasószínházi sorozata Kulin Ferenc Kölcsey című darabjával folytatódik január 9-én. Kölcsey Ferencet Horváth Lajos Ottó alakítja, az előadást Szász Zsolt rendezte.

8. Januar 2015

„Szervusztok, Pajtikák!"

Kiállítás, bábelőadás és ünnepi ülés Kemény Henrik tiszteletére a Vigadóban

Kiállítással, bábelőadással és ünnepi üléssel emlékeznek meg Kemény Henrikről, a vásári bábjátszás Kossuth-díjjal kitüntetett művészéről, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjáról, aki idén lenne 90 éves. A Kemény Henrikre emlékező tárlat 2015. január 13. és február 1. között tekinthető meg a Vigadó Galériában. 

7. Januar 2015
Erste Letzte