Cím: Tolnay Klári Emlékház Mohora
Kossuth Lajos utca 30., 2698 Mohora


Nagyobb térképre váltás

Event large image

Tolnay Klárira emlékeznek

Ünnepi emlékműsorral és hangversennyel emlékeznek Tolnay Klárira születésének 99. évfordulója alkalmából Mohorán, július 27-én, szombaton. Tolnay Klári Emlékház ünnepségén Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója emlékezik majd a színművészre, Pongrácz Ágnes költő közreműködésével.
Hangversenyt ad Fenyő Gusztáv zongoraművész, a Skót Királyi Akadámia mestertanára és Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész. Ember Csaba karnagy vezetésével fellépnek a 27. Zene határok nélkül elnevezésű nemzetközi muzsikustábor tanárai és hallgatói.
 
Tolnay Klári 1914. július 17-én Budapesten született, és a Nógrád megyei faluban, Mohorán, apja középbirtokán töltötte gyerekkorát. Elemi iskoláit itt végezte, majd Balassagyarmaton bejáró diák volt a polgáriban. Két évet a nyíregyházi Angolkisasszonyoknál tanult, majd Debrecenben érettségizett felsőkereskedelmi iskolában. Gyerekkorától kezdve énekelt és zenélt, majd meghallgatásokon vett részt Rajnai Gábornál, Heltai Jenőnél és Hevesi Sándornál. A kezdeti kudarcok után Gaál Béla filmrendező karolta fel, és így filmszínészként indult karrierje a Hunnia Filmgyárban. A mesterséget előtanulmányok nélkül, a gyakorlatból sajátította el. Első nagyobb szerepét a Meseautóban kapta Perczel Zita, Törzs Jenő és Kabos Gyula oldalán, ezután vették át 1934-ben a Vígszínházba, ahol ösztöndíjasból hamarosan a társulat vezető színésznőjévé lépett elő. Már az 1940-es években is körülrajongott sztár és elismert színésznő volt. Eleinte naivaként ismerhették a nézők, később drámai szerepeket osztottak rá. Egészen 1946-ig a társulat tagja volt, ekkor két évet a Művész Színháznál töltött, majd 1948–1949-ben visszatért a Vígszínházba, ezúttal társigazgatóként Somló István és Benkő Gyula mellett. 1950-től haláláig a Madách Színházban szerepelt, a kilencvenes években másodvirágzását élte karrierje. Jellegzetes hangszíne, szellemessége és híres mosolya mellett színészi játékának természetessége, eszköztelensége volt a védjegye. A magyar- és a világirodalom számos nagy, női szerepét eljátszhatta, színpadi sikerei mellett számos filmben is szerepelt (A kölcsönkért kastély, A hölgy egy kissé bogaras, Egy csók és más semmi, Katyi), rádiós és szinkronszínészi alakításai is maradandóak.

Mohorán 2008 szeptemberében nyitották meg a Tolnay Klári Emlékházat. A kétszeres Kossuth-díjas színésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyet Tolnay Klári a béke szigetének nevezett. Az 1998-ban elhunyt színművész már nem láthatta a múzeumot, de korábban személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt.
 
Születésének évfordulójá minden évben megemlékeznek róla Mohorán.
(Forrás: MTI, szinhaz.hu)
24. Juli 2013  |  emlékest tolnay klári