Táncos életpálya – A magyar táncművészet aktuális kérdései

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata, a Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Balett a színház Diótörő Ünnepének keretein belül 2013. december 19–20-án rendezte meg a "Táncos életpálya – A magyar táncművészet aktuális kérdései" című, átfogó szakmai konferenciát.
„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy színházunkban idén megalakult a Miskolci Balett társulat. Napjainkban Magyarországon egyre népszerűbbé válik a táncművészet, ezért hangsúlyozottan fontos, hogy a művészek megfelelő körülmények között, hosszú távú kilátásokban bízva alkothassanak. Ennek az életpályának a megtervezése érdekében valósítottuk meg ezt a konferenciát, melyen szinte minden fontos szakmai műhely, társulat és oktatási intézmény képviseltette magát" – mondta Kiss Csaba, a Miskolci Színház igazgatója és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A találkozón részt vett Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Lőcsei Jenő, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója, Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház művészeti igazgatója, Lőrinc Katalin, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanszékvezető-helyettese és Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház alapító igazgatója.

A konferencia hozzászólói a hazai táncoktatás illetve a nagyjából huszonöt év szakmai pályafutás után kiöregedő művészek átképzésének, nyugdíjazásának kérdéseit járták körbe. A megszólalók többsége egyetértett abban, hogy a mai magyar táncművészet művészeti értelemben sikeres, hiszen folyamatosan alakulnak új társulatok, és a közönség érdeklődése miatt egyre több előadást is tartanak, ugyanakkor a táncosok megélhetési körülményei hosszú távon nem biztosítottak, ami aggodalomra adhat okot. A konferencia résztvevői a probléma kezelésének érdekében megállapodtak egy közös érdekképviseleti szervezet felállításában.

A szakmai programot két táncművészeti előadás, a Szegedi Kortárs Balett által színpadra állított Diótörő és az idén tavasszal megalakult Miskolci Balett első önálló produkciója, a Rómeó és Júlia foglalta keretbe. 


20. Dezember 2013