Szarvas József

Kaszás Attila Pajtaszínház a Csupor kertért

Viszák, 2017. július 1723.
 
Az elhunyt kolléga és jó barát iránti tiszteletből nyártól Kaszás Attila Pajta Színház néven működik tovább a Szarvas József színművész által megálmodott művészeti társulás Viszákon. Ha Kaszás Attila neve szóba kerül, Szarvas József a színházi anekdoták mellett azt is derűsen idézi fel, hogy egykori barátja ötlete nélkül az Őrségben fekvő településen aligha lenne nyaranta gazdag kulturális program, virulna Tündérkert vagy júliustól Csupor kert.
A Szarvas József saját kertjében működő pajta alighanem már az enyészeté lett volna, ha a Nemzeti Színház társalgójában nem értesül Kaszás elhatározásáról, aki egy csehszlovák koronáért mondott le a nagyapjától örökölt zsigárdi házról, hogy létesüljön közösségi ház belőle.
Az ötletadó sajnos már nem érhette meg, hogy nyaranta a művész barátok és kultúrakedvelők zarándoklatának célpontja legyen Viszák.
2009-ben vált valóra Kovács Gyula közel harmincéves álma, amikor Szarvas József közvetítésével megvalósult az első őshonos őrségi gyümölcsfákat mentő közösségi kert, a viszáki Tündérkert. „Viszákinak", „tündérkertinek" lenni ma már létszemlélet és életmód, hagyományőrzés és teremtés. A Tündérkert mozgalom hívekre talált és talál. Viszák után sok más településen régi-új gyümölcsfák növekednek; a remények szerint egészen a gyümölcsérlelésig. Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódva 2014-ben Békásmegyer-Ófaluban a Szent József Házban megnyílt a főváros első Tündérkertje.
„Ma már közel kétszáz közösségi kert követője van szerte a Kárpát-medencében – büszkélkedik Szarvas József színművész, aki a közösségteremtés hagyományát gyermekként tanulta. – Kónyán éltem gyermekkorom első tíz évét. Meghatározó, pozitív élményem fűződik a hétvégi kemencés napokhoz, mikor minden hétvégén más háznál gyúrtak közös élménnyel tésztát az asszonyok, s azt vasárnap reggel megsütötték a közösség kemencéjében, s vitte mindenki büszkén haza, saját családi asztalára. Szóval egy kert is attól közösségi, ha benne emberek, összeműködő tevékenységet folytatnak."
2014-ben a Makovecz Imre által létre hívott Kós Károly Egyesülés vándoriskolájának vezetője, Csernyus Lőrinc irányításával a műszaki egyetem építész hallgatói egy öreg körtefa köré építették fel a Tündérkert csillagát, amely mágikus védelmet ad a kert körtefáinak és menedéket nyújt az ide érkezők számára. Ezt követően akácfából készült gyaloghidat, börüt húztak fel a Körmend felőli út és az őshonos gyümölcsfák otthona között, a börü mellé tettek egy padot is, hogy az erre járó idős nénik le tudjanak ülni, később pedig kemencét készítettek. A helyiek pedig minden nap megjelentek egy-egy tál süteménnyel, de ha kellett, eszközöket is adtak kölcsön az építkezéshez.
Az idén július 17-től 23-ig Viszákon megrendezendő programsorozat, amelyet újfent támogat az MMA, egyik aktuális hívójele a Csupor kert. Vagyis Szarvas József szó szerinti pontos meghatározása szerint „kultúra visszatanuló összművészeti bázis". Beletartozik ebbe a kaláka, az organikus építészet, a népi színjáték, a sokarcú falusi gasztronómia és még számos hagyományos érték, amelyet nemcsak felidézni kell, hanem újratanulni és tanítani. Ehhez kiváló helyszín Viszák, ahol, mint Szarvas József boldogan meséli, egyre nagyobb szerepet kapnak a fiatalok, például ifjabb Vidnyánszky Attila, aki színházi programok felelőse. „A Kaszás Attila Pajtaszínház jövője a fiatalok bevonásán múlik. Ennek fontos eleme, a Sztalker-csoporttal való együttműködés, de talán hamarosan izgalmas hírek jöhetnek a Tündérkértből is." Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke is Viszákra látogat július 17–23. között, mert Tündérkert a tervek szerint a jövőben akár versírók táborozásának is helyszíne lehet. Az MMA Színházművészeti Tagozatának tagjai mellett a köztestület számos más akadémikusa is jelen lesz a programokon.
A teljes program megtekinthető itt. 

Tekintsék meg a Tündérkertről korábban készült kisfilmünket: