Kiss Andrea és ifjabb Vidnyánszky Attila

Három bemutató a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház Három bemutatót tart februárban: a Körhinta című nagyszabású produkciót, Csiky Gergely Ingyenélők és Ibsen Brand című darabját is láthatja a közönség.
A 2014/2015-ös évad grandiózus nagyszínpadi előadását, a Körhinta című produkciót a Magyar Nemzeti Táncegyüttes részvételével és Cserhalmi György szereplésével február 20-án mutatja be a Nemzeti Színház. A legendás film nyomán készülő produkciót Vidnyánszky Attila állítja színpadra. Az előadás szövegkönyvét Sarkadi Imre novellája, valamint Fábri Zoltán és Nádasy László forgatókönyve alapján Vincze Zsuzsa írta, a produkciót Zsuráfszky Zoltán társrendezésében és koreográfiájával mutatják be. A Körhinta egyik ikonikus jelenete a lagzi, ahol a két fiatal szerelmes végleg egymásba szeret. Ezt a jelentet idézte meg február 14-én, a szerelmesek napján, délután fél háromkor a Nemzeti Színház hajóorrában száz táncos. A profi táncosokhoz sok tucatnyi amatőr táncos csatlakozott, akik a színház felhívására jelentkezve videofelvétel alapján tanulták meg a koreográfiát. A közös tánchoz bárki csatlakozhatott, a produkció alkotói örömmel láttak minden kezdő, haladó vagy akár profi táncost. A résztvevőket a produkció színészei meleg teával várták.
A Körhinta főszerepeiben a Nemzeti Színházban másodszor játszó Cserhalmi György mellett Szűcs Nelli, Farkas Dénes, Kiss Andrea és ifj. Vidnyánszky Attila látható. Az előadásban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) 40 táncosa valamint egy hattagú élőzenekar is szerepel.
„Szívbemarkoló, gyönyörűséges mesét szeretnénk csinálni" – fogalmazott Vidnyánszky Attila az előadás korábbi sajtótájékoztatóján.
A Nemzeti Színház február 21-én, szombaton a Gobbi Hilda Színpadon mutatja be Csiky Gergely Ingyenélők című vígjátékát, Lendvai Zoltán rendezésében. Az 1870-es években Pest-Budán játszódó vígjáték a Nemzeti Színházban debütált 1880-ban. Csiky Gergelynek ezt a darabját csak a Nemzetiben 137-szer játszották, ezzel a belépővel a magyar színpad első igazi sikerszerzője lett. A vígjáték most visszatér születése helyszínére, a Nemzeti Színházba.
Február 22-én, vasárnap a Kaszás Attila Teremben Henrik Ibsen Brand című darabjának premierjét láthatja a közönség, a művet Zsótér Sándor állítja színpadra. Zsótér Sándor nem az ismert és sokat játszott Ibsen-darabok közül választott, hogy azt új értelmezésben vigye színre, hanem az életmű egyik fontos és nagyszerű drámáját, a Brandot (1866), amelyet magyar színpadokon eddig még nem játszottak – olvasható az előadás ismertetőjében.
Forrás: MTI
18. Februar 2015  |  nemzeti színház