Hagyományőrzés és kultúra az interneten

A mi időnk! címmel a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2013. július 23-28. között szervezte meg a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn. Harmadik alkalommal állított sátrat a rendezvény területén az Informatika a Társadalomért Egyesület. 
Az évenként megrendezett Szabadegyetemen immár harmadik alkalommal jelenlévő Magyar Teátrum Társaság színházi produkciókkal, szakmai beszélgetésekkel, kiállítással, olvasósarokkal, játszóházzal várta az érdeklődőket. Új színfoltként állandó programok is megjelentek: a sátor előtt kapott helyet a Magyar Művészeti Akadémia Nemzeti Színházról szóló épülettörténeti kiállítása, Tordai Hajnal akadémikus és Juhász Tibor munkája. „Art vagy nem Art a gyereknek?" – Művészetoktatás és személyiségfejlesztés az iskolákban címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésen részt vett Farkas Ádám, a Magyar Művészeti Akadémia Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke.

Ugyancsak harmadik alkalommal állított sátrat a rendezvény területén az Informatika a Társadalomért Egyesület. Az Egyesület Hagyományőrzés és kultúra az interneten című kerekasztal-beszélgetésén részt vett dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. A beszélgetés során kiemelte, hogy az internet saját hagyományt teremt, akár közösségi művészetet is, a nemzeti hagyomány azonban csak strukturáltan és összehangoltan őrizhető eredményesen. A főtitkár beszélt arról, hogy az Akadémia Csáji Attila alelnök kezdeményezésére virtuális galéria fejlesztését tervezi. A digitális galériában felhalmozott összeállítás az időszaki kiállításokhoz hasonlóan akár havonta bővülhet és újrarendeződhet. Dr. Kucsera Tamás Gergely hangsúlyozta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nyolc tagozata a hagyományok megőrzésében érdekelt, s e folyamatban az akadémikusok életműve képezi a centrális erőteret.

A Szabadegyetemen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma (KKK) és a Magyar Művészeti Akadémia közös videópályázatot hirdetett. Havasi János, az MTVA határon túli különmegbízottja, a KKK titkára elmondta, a tanácsadó testület a jövő nemzedékére gondolt, amikor a diákoknak szóló, veszélyben lévő műemlékeket megörökítő kisfilmek elkészítésére kiírt pályázatot elindította. A pályázatról bővebben...