A művészeti nevelés és oktatás támogatása

Nagycsaládosoknak rendez fesztivált a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a Vasúttörténeti Parkban, az eseményt a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja. A művészeti és művészettel nevelés segítése fontos feladata az Akadémiának, ezért jött létre az együttműködés a NOE-val is a II. Nagycsaládos Fesztivál támogatására.
Az országszerte mintegy hetvenezer tagot számláló szervezetnél kiemelten fontosnak tartják, hogy a tagok személyesen is találkozzanak egymással, és ezeken a találkozókon megéljék azt, hogy nagycsaládban élni jó. A szeptember 17-i rendezvényről tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezők több mint ötezer embert várnak az eseményre, ahol az egész napos fesztiválon lesznek néptáncbemutatók, sportprogramok, bábelőadások és kézműves foglalkozások. Fellép a Forrás Néptáncegyüttes és a Málna zenekar, a Hungarikumok utcáján a kiállítók bemutatják azokat a kiemelkedő értékeket, melyek a magyarság eredetiségét, különlegességét hangsúlyozzák, emellett hagyományos szakmák mutatkoznak be, segítve a gyerekek pályaválasztását. Az MMA a művészeti produkciók megvalósítását támogatja.

Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, aki maga is a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagja, a sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Művészeti Akadémia az alaptörvényben nevesített szervezet, amely a működését szabályozó jogszabály alapján a közművelődésért is felel a művészetben, oktatási és nevelési ügyekben. Ez kötelezettséget ró rá, ezért jött létre az együttműködés a NOE-val a II. Nagycsaládos Fesztivál támogatására. Kitért arra, hogy a művészetoktatás kézzelfogható eredménye a köztelevízióban bemutatott tehetségkutató műsorokban szerepelő gyermekművészek, táncosok, énekesek sikere.
Hangsúlyozta, hogy az MMA-nak a művészeti nevelés és oktatás ügyében szerepet kell vállalnia, ennek számos formája lehet, ilyen lehet például a NOE fesztiváljának támogatása, ahol bőségesen szerepel majd a műsorban zenés-táncos gyermekprogram. Az ilyen fesztivál lehetőség arra, hogy a fiatalokat a művészetre neveljük, és vagy művészekké váljanak, vagy művészetszerető emberként a nemzeti kultúrát értékelő közösség tagjai legyenek.
Végül hozzászólását azzal zárta, hogy a NOE hasonló rendezvényeivel alapvető nemzetstratégiai célt szolgál a kultúra, az oktatás vagy a művészet terén, ennek támogatása pedig az MMA részéről feladat és kötelesség, amit hasonló esetben a jövőben is meg fog tenni.
13. September 2016  |  fesztivál főtitkár művészeti nevelés