Ternovszky Béla

A nyolcvanéves Ternovszky Bélát köszöntötték a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti Tagozata nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, érdemes művészt május 25-én a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Az est során a közönség részleteket tekinthetett meg az MMA rendes tagjának filmjeiből. Az ünnepelttel Orosz István Kossuth-és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész, író, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja beszélgetett. Ternovszky Bélát mások mellett Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke is köszöntötte.    
26. Mai 2023

Fehérlófia a felhők felett

JANKOVICS MARCELL EMLÉKFALA AZ NKA ÉPÜLETÉN

„Ki ne szeretne Fehérlófia lenni, minden próbatételt legyűrni?" – tette fel a kérdést legendás alkotása kapcsán egy rádióinterjúban Jankovics Marcell. „A film üzenete, hogy ez még nem elég: akarni is kell, hogy Fehérlófiaként éljünk!" – egészítette ki ars poeticának is beillő animációs rendezésének alapgondolatát a Magyar Művészeti Akadémia néhai alelnöke, tiszteletbeli elnöke.

22. Mai 2023

Eperjes Károly és Ternovszky Béla életműdíjat kapott

A szemle díjainak átadásával zárult a X. Savaria Filmszemle Szombathelyen, ahol többek között Zsigmond Dezső filmrendező, az MMA rendes tagja Igában című filmjét is díjazták. A gálán életműdíjat vehetett át Eperjes Károly színművész, valamint Ternovszky Béla rajzfilmrendező, mindketten a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. A fesztivált idén is támogatta az MMA, a zsűri munkájában pedig részt vett András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja és Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanár, művészeti szakíró, filozófus, eszmetörténész, az MMA levelező tagja.

16. Mai 2023

Összeállt a 16. KAFF versenyprogramja

A kétévente megtartott Kecskeméti Animációs Filmfesztivál előzsűrije kiválasztotta 2023-as versenyprogramját 32 ország 420 alkotása közül. Június 21. és 25. között rendezik meg Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjét, ahol a versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát. A házigazda Kecskemétfilm alkotását, a Toldit, Jankovics Marcell utolsó művét versenyen kívül vetítik majd. A fesztivált záró május 12-i a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly színművész kapja. A rendezvényt idén is támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

8. Mai 2023

Haris László 80

SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉS A PESTI VIGADÓBAN

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotográfust, érdemes művészt, az MMA elnökségi tagját születésnapja alkalmából május 3-án köszöntötte családtagjai, pályatársai, barátai és tisztelői körében a Magyar Művészeti Akadémia.

4. Mai 2023

Különleges dokumentumfilmekkel ünneplik a Magyar Film Napját

Április 30-án, az Uránia Nemzeti Színházban négy kivételes magyar dokumentumfilmmel és közönségtalálkozóval ünneplik a Magyar Film Napját. A filmünnep megszületéséről és az ingyenesen megtekinthető alkotásokról beszélgettünk Buglya Sándor Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmrendező-operatőrrel, producerrel, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetőjével.

28. April 2023
Letzte