Sosemvolt Budapest – 150 év építészeti víziói a Pesti Vigadóban

Meg nem valósult tervek és álmok a MÉM MDK gyűjteményéből

Milyen is lehetett volna a főváros, ha a történelem másképp alakul? Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban újonnan nyílt tárlat több mint 170 tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti a soha meg nem valósult város vízióját. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) e különleges kiállítással köszönti Budapestet létrejöttének 150. évfordulóját. A tárlat 2024. február 11-ig látogatható. 
16. November 2023

„BADACSONYI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT 2021"

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata idén is meghirdeti nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A kiíró „BADACSONYI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT 2021" címmel olyan javaslat készítését tűzi ki a pályázat céljául, amely Badacsonytomaj belterületén lévő kijelölt helyszínen egy látogatóközpont megtervezésére irányul. A teljes pályázati kiírás a kapcsolt dokumentációkkal itt található. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. december 10.

1. Oktober 2021

Víz, ami körülvesz minket

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának szervezésében tartottak konferenciát a globális vízgazdálkodás fenntarthatóságáról, annak művészeti és tudományos vetületéről a Pesti Vigadóban. A program szakmai felelőse Csernyus Lőrinc építész akadémikus volt, aki a dubaji világkiállítás Magyarország vízkincseit bemutató magyar pavilonjáról is beszélt, az előadók Balázs Mihály építőművész, egyetemi tanár, Buella Mónika tájépítész, Lieber Erzsébet képzőművész, a Kék Bolygó Alapítvány munkatársai, Landgráf Katalin textilművész, Balogh Péter geográfus és Kocsis Gábor zenetörténész voltak.

29. September 2021

Tíz éve hunyt el Makovecz Imre

Nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot mutatott be Makovecz Imre építész, a magyar organikus építészet iskolateremtő személyisége halálának tizedik évfordulóján a Makovecz Imre Alapítvány, amely a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen egy vándorinstallációt is útjára indít. A vándorinstallációt szeptember 27-én a Vigadó téren avatták fel. A Makovecz Imre épületeit kép- és videóanyaggal bemutató oszlopinstalláció négy hétig látható Budapesten, ezt követően útjára indul, hogy az ország számos településén kiállítsák. A tízéves alapítvány nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot is összeállított, amellyel a vidéki településekre szeretnék eljuttatni az építész szellemiségét. Az anyagokat – amelyek mindegyike 15-25 tablóból és makettekből áll – érdeklődő intézmények kölcsönözhetik az alapítványtól. Az évfordulón felavatták Makovecz Imre első, restaurált faépületét a Makovecz Központ és Archívum kertjében, és az évforduló alkalmából megkezdi működését a Makovecz Ház kutatóállomása.

27. September 2021

Már van Makovecz-templom Budapesten

A magyarok csak keresztényként maradhatnak meg és minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, a pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelésén. A 20. kerületi Mátyás király téren felépült templom terveinek első vázlatait Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész készítette, a terveket  tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki. A templom alapkövét 2018-ban tették le, az építkezést 2019-ben kezdték el.

27. September 2021

Elhunyt Török Ferenc építész, a nemzet művésze

Életének 85. évében, 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Török Ferenc szerteágazó munkásságát számos hazai középület, lakóépület, műemléki rekonstrukció és egyházművészeti alkotás jelzi. Több mint tíz templomot tervezett, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, igényesen kialakított közösségi terek. Építészeti munkásságát tanári működésétől, közéleti szerepvállalásaitól nem lehet különválasztani; mintegy 45 évet felölelő építész-pedagógusi működése eredményeként a Műegyetem Középülettervező Tanszékén különleges – nem intézményesült, látens – építészeti műhelyt hozott létre. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése október 14-én lesz a Magyar Szentek Templomában. | A gyászjelentés itt olvasható.

12. September 2021
Erste Letzte