Kaesz Gyula (1897–1967) építész, belsőépítész, grafikus emlékkiállítása
FUGA Budapesti Építészeti Központ
2017. június 8–25.

Kaesz Gyula (1897–1967) építész, belsőépítész, grafikus emlékkiállítása

Kaesz Gyula (1897–1967) a 20. századi magyar építészet és iparművészet meghatározó alakja. Idén – Kaesz születésének 120., halálának 50. évfordulóján – a Magyar Építészeti Múzeum anyagából válogatott kiállítás emlékezik meg az alkotóról 2017. június 8-tól bő két hétig a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A tárlat rámutat Kaesz sokoldalúságára, hiszen az Iparművészeti Főiskola tanáraként, építészként, belsőépítészként, bútortervezőként és grafikusként is tevékenykedett, és mindenben kiemelkedőt alkotott.
Munkásságának két oldala van: egyrészt innovatív tervező, másrészt nagyhatású tanár volt, aki a funkcionalitásra és esztétikumra egyaránt törekedve nemzedékek munkásságát befolyásolta máig hatóan. Egy általa tervezett családi házban, villában, illetve lakásbelsőben a ma embere is szívesen lakna. Bútorai a típusbútorok első magyarországi darabjai, amelyek jól használhatók, kényelmesek, magas minőségűek, ugyanakkor kellemes látványt nyújtanak. Kiállítási plakátjai, díszletei, könyvek és folyóiratok borítóinak tervei és kirakat-, illetve portáltervei ma is lenyűgözik a nézőt. Az új dolgokkal merészen kísérletező kedve leginkább grafikai munkáit és pavilon terveit vizsgálva érhető tetten.
Kaesz Gyula fiatalkori munkáit olyan tervek reprezentálják, mint például diplomamunkája, vagy a húszas években tervezett kastélyátépítések. A harmincas–negyvenes évek munkásságát hivatottak bemutatni többek között portáltervek, Lengyel Béla családi házának vagy a Nemzeti Takarékpénztárnak a tervei és az átadást követő állapotot tükröző fényképek. Grafikai munkásságát képviselik a Tér és Forma című jeles építészeti folyóirat borítói vagy az 1930-as Lakberendezési és háztartási vásárhoz készült plakátja. A kiállítás végigkíséri a látogatót azon az úton, amelyen Kaesz Gyula eljutott a szecesszió és Kozma Lajos barokkos stílusát tükröző formavilágtól a modern tervezésig.
A Magyar Építészeti Múzeum őrzi Kaesz Gyula hagyatékának jelentős részét: látványos terveket, fényképeket, izgalmas levelezéseket és személyes dokumentumokat. Elsősorban a múzeum gyűjteményében őrzött anyagból a FUGA Budapesti Építészeti Központ belvárosi helyszínére készített válogatás 2017. június 8. és 25. között látogatható. A tárlat a Magyar Művészeti Akadémia – úgy is mint az Építészeti Múzeumot 2017. január 1-jétől átvevő köztestületi szerv – támogatása révén, a SELECT ART mint lebonyolító, illetve a HAP Galéria és a Magyar Belsőépítész Egyesület mint együttműködő partner segítségével jött létre.Kísérőrendezvények:
Ernyei Gyula belsőépítész, designtörténész tárlatvezetése — 2017. június 14. | 18.00
Fehérvári Zoltán művészettörténész, kurátor tárlatvezetése — 2017. június 21. | 18.00
Beszélgetés Kaesz Gyula-tanítványokkal 2017. június 16. | 17.00

   Résztvevők: Burián Judit, Lőrinczi Edit és prof. emeritus Fekete György (belsőépítészek), Ortutay Tamás (keramikusművész)
   Magyar Iparművészet / Kaesz Gyula lapszámbemutató A lapot ismerteti: Kiss Éva (művészettörténész, főszerkesztő)

9. Juni 2017  |  kiállítás építészeti múzeum kaesz gyula